Problemele de sanatate orala care apar la gravide

De ce sanatatea orala e atat de importanta la femeile gravide? Pentru ca poate influenta direct starea de sanatate a copilului. Mamele care au afectiuni gingivale prezinta un risc crescut de nasteri premature sau alte complicatii care pun in pericol sanatatea copilului.

De ce sanatatea orala e atat de importanta la femeile gravide? Pentru ca poate influenta direct starea de sanatate a copilului.

 

Mamele care au afectiuni gingivale prezinta un risc crescut de nasteri premature sau alte complicatii care pun in pericol sanatatea copilului.

Cele mai frecvente probleme in sanatatea orala la femeile gravide: gingivita de sarcina; aparitia cariilor si a placii bacteriene, care nefiind indepartata la timp duce la aparitia tartrului; deteriorarea smaltului dintilor; eroziunea dintilor; xerostomia, senzatia de gura uscata.


Gingivita, o afectiune neluata in serios


Gingivita din timpul gravidiei este cea mai comuna forma de afectiune care se dezvolta la aproape jumatate din femeile insarcinate, generata de schimbarile hormonale. In general, gingivita la gravide inceteaza dupa nastere, insa este foarte important ca aceasta afectiune sa fie monitorizata de un medic dentist, pentru ca o forma usoara de gingivita poate evolua in periodontita, o forma avansata si ireversibila a gingivitei, aflata in stransa legatura cu nasterea prematura.
Gravidele cu afectiuni gingivale prezinta un risc de sapte ori mai mare de nasteri premature decat cele care nu au nicio afectiune.

Prostaglandina, o substanta produsa in mod natural de catre organism a fost gasita in cavitatea bucala e femeilor cu gingivita, care nefiind tratata duce la dezvoltarea severa a bolilor paradontale.


Ce recomanda medicii dentisti femeilor gravide?


Educatia corecta privind sanatatea orala, consilierea si interventia la timp a medicilor dentisti sunt necesare in prevenirea si tratarea problemelor dentare care pot aparea pe timpul sarcinii.

Igiena orala. Este esentiala indepartarea placii bacteriene, care a fost asociata de medicii dentisti cu nasterea prematura si greutatea scazuta a nou-nascutului. Folosirea corecta a periutei de dinti si a atei dentare reduc semnificativ depunerea placii dentare pe suprafata dintilor.

Nutritia.
Educatia viitoarelor mame despre nutritia corecta si adecvata starii lor de gravidie este foarte importanta, astfel vor reduce cantitatea de zaharuri consumate, precum si prevenirea depunerii placii dentare.

Trateaza-ti  cariile existente!
Viitoarele mame sunt sfatuite sa isi trateze cariile deja existente, medicii dentisti asigurandu-le ca acest procedeu este complet sigur pentru sarcina.
 
Evita transmiterea bacteriilor! Viitoarele mame sunt sfatuite sa nu foloseasca aceleasi ustensile cu altcineva, pentru prevenirea transmiterii bacteriilor responsabile de carierea dintilor. Se stie ca femeile gravide sunt foarte sensibile in aceasta perioada, de aceea masurile de precautie trebuie sa se dubleze cand vine vorba de sanatatea lor si a bebelusilor lor.

Foloseste guma de mestecat cu xilitol! Viitoarele mame sunt sfatuite sa consume guma de mestecat cu xilitol, substanta ce ofera protectie suplimentara impotriva cariilor.

Sfatuieste-te cu medicul tau dentist!
Daca esti insarcinata, discuta cu medicul tau dentist despre sanatatea ta orala si de orice modificari ale acesteia pe parcursul sarcinii.

Evita alcoolul si fumatul! Este foarte important pentru viitoarele mamici sa stie ca acestia sunt cei mai nocivi factori care afecteaza grav sanatatea copilului tau: malformatii, o greutate mica la nastere a copilului, smalt mai slab calitativ sau chiar cantitativ.


Parerea specialistului


Dr. Adriana Marinescu, medic pedodont – DentalMed Clinica Stomatologica, recomanda: "Pe perioada sarcinii medicul specialist recomanda femeilor insarcinate realizarea controalelor periodice (cel putin trimestriale) la medicul dentist, pentru evaluarea sanatatii orale.
Igienizarile profesionale in cabinet (incluzand detartraj, periaj profesional, airflow) sunt indicate pentru combaterea si prevenirea inflamatiilor gingivale specifice perioadei sarcinii."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod