Periajul dentar previne bolile de inima

O igiena orala precara, pe langa faptul ca afecteaza sanatatea dintilor si a gingiilor, poate predispune si la anumite afectiuni, precum cele cardiovasculare.
O igiena orala precara, pe langa faptul ca afecteaza sanatatea dintilor si a gingiilor, poate predispune si la anumite afectiuni, precum cele cardiovasculare.

Oamenii de stiinta au observat ca urmarea sfatului dat de stomatologi, de a efectua de doua ori pe zi periajul dentar, nu numai ca iti protejeaza dintii, dar si inima, scrie DailyMail. Potrivit acestora, persoanele care se spala de doua ori pe zi pe dinti pot evita astfel un atac de cord. Studiile efectuate anterior au adus dovezi potrivit carora bolile gingivale predispun la boli cardiovasculare, insa acest studiu este primul care face legatura intre periajul regulat si sanatatea inimii.

Studiul a descoperit ca acele persoane care se spala pe dinti rar, prezinta un risc cu 70% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare.
In cercetarile anterioare, specialistii au observat ca igiena orala precara si sangerarea gingiilor permit ca aproximativ 700 de bacterii sa patrunda in fluxul sanguin, crescand astfel riscul de atac de cord.

Cercetatorii de la University College din Londra au analizat datele a peste 11.000 de adulti din Scotia. Pe o perioada de 8 ani, 555 dintre acestia au intampinat probleme cu inima, iar in 170 de cazuri acestea au fost fatale. Specialistii au observat ca cei care nu isi spala in mod frecvent dintii au un risc cu 70% mai mare de a suferi de afectiuni ale inimii fata de cei care efectueaza 2 periaje dentare pe zi.

Studiul a aratat ca participantii au obiceiuri bune cand vine vorba de igiena dentara, 62% merg la stomatolog o data la 6 luni si 71% se spala pe dinti de doua ori pe zi.

Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de deces.

Se pare insa ca sanatatea orala nu influenteaza doar aparitia bolilor cardiovasculare.
Specialistii le-au asociat si cu alte boli.


Sanatatea orala si...


Cancerul. Rezultatele unui studiu condus de Universitatea Buffalo din Statele Unite au aratat ca fiecare milimetru de pierdere osoasa cauzata de periodontita cronica (afectiune a tesuturilor de suport ale dintelui) este asociata cu un risc de patru ori mai mare de aparitie a unei tumori la nivelul gatului sau capului. Legatura dintre bolile gingivale si cancer s-a dovedit a fi mai puternica in cazul tumorilor localizate la nivelul cavitatii bucale.

Dementa. Specialistii au mai descoperit ca bolile gingivale cresc si riscul aparitiei dementei la persoanele cu o varsta inaintata.

Nasterea prematura.
Exista studii care au asociat bolile gingivale cu nasterea prematura. Acesta este unul dintre motivele importante pentre care trebuie sa ai grija de sanatatea dintilor si gingiilor tale atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia. Nu uita ca in aceasta perioada nivelul hormonilor se schimba considerabil, iar un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcina pana in luna a opta).

Osteoporoza.
Primele simptome ale pierderii densitatii osoase pot aparea la nivelul dintilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoza in cazul in care ai o problema cu pierderea dintilor. Cauza este scaderea nivelului de calciu din organism, specifica acestei afectiuni, care afecteaza maxilarul si mandibula.