Specialistii de la Universitatea din Manchester au descoperit ca periutele de dinti pot ascunde chiar mai mult de 100 de milioane de bacterii, inclusiv E.coli (provoaca diaree) si stafilococi (provoaca infectii la nivelul pielii). Bacteriile provin din placa bacteriana indepartata de pe dinti in timpul periajului, din infectiile anterioare localizate la nivelul gurii sau cailor respiratorii superioare cat si din baie, locul in care tinem periuta.
Nici gura nu este un loc steril, avand in vedere ca in fiecare zi in cavitatea bucala se gasesc sute de microorganisme. Insa specialistii sustin ca problemele de sanatate apar doar in cazul in care este distrus echilibrul bacterian.
"Trebuie stiut faptul ca placa, substanta pe care incercam sa o eliminam in timpul periajului, este formata din bacterii. Deci, la fiecare periaj, se depun bacterii pe periuta de dinti," explica pentru WebMd medicul stomatolog Kimberly Harms, Asociatia Americana de Stomatologie.
Poate periuta de dinti deveni periculoasa pentru sanatate?
"Din fericire, organismul uman este capabil sa se apere singur de bacterii. Nu exista inca dovezi concrete care sa arate ca periuta de dinti pastrata in baie intr-un suport adecvat poate fi periculoasa pentru sanatate," declara dr. Harms.
Insa, exista cateva reguli de pastrare a periutei de dinti, pe care fiecare dintre noi trebuie sa le urmeze:
- Tine-o departe de toaleta! Chiar daca baia ta nu este foarte spatioasa, iar chiuveta unde iti tii periuta este chiar langa closet, specialistii sunt de parere ca suportul de periute trebuie tinut la distanta. De ce? De fiecare data cand tragi apa, un numar de bacterii este trimis in aer si astfel acestea pot ajunge cu usurinta la periuta ta;
- Curat-o bine dupa fiecare utilizare. Spal-o bine cu apa curata de fiecare data cand o folosesti;
- Pentru o mai buna curatare, o poti clati, o data pe saptamana, in apa de gura antiseptica;
- Renunta la periuta de dinti pe care ai folosit-o intr-o perioada cand erai bolnav (raceala, gripa, gingivita grava) sau dezinfecteaz-o inainte de utilizare;
- Intre periaje evita contactul periutei tale de dinti cu alte periute;
- Pastreaz-o uscata. Dupa cum stii, bacteriile adora mediile umede. Ai grija ca periuta ta sa se pastreze uscata intre periaje. De asemenea, evita folosirea capacelor de plastic, pentru ca acestea impiedica uscarea. Pentru a permite uscarea completa poti folosi 2 perii de dinti: una pentru periajul de dimineata si una pentru periajul de seara;
- Asaza periuta cu capul in sus;
- Nu imprumuta periuta de dinti! Astfel vei evita transmiterea microorganismelor de la o persoana la alta;
- Cand calatoresti, protejeaza capul periutei cu un capac din plastic sau o poti transporta intr-un toc de voiaj;
- Inlocuieste periuta de dinti la intervale de 3-4 luni de zile!
Daca obisnuiesti uneori sa sari peste periajul dintilor, aminteste-ti cate bacterii gazduieste gura ta si ce pot face acestea. "Bacteriile pot provoca boli gingivale, carii si respiratie urat mirositoare. Foloseste periuta de dinti si apa de gura in mod regulat pentru a evita aceste probleme," recomanda dr. Harms.
Ai grija de dintii tai cu periuta potrivita!
Dr. Marcu Elena, medic stomatolog, recomanda folosirea unei periute medii (de evitat cele cu peri tari), iar persoanelor care se confrunta cu o sensibilitate a dintilor, periutele cu peri moi, pentru ca problema sa nu fie agravata. Ca tehnica de periaj, dr. Marcu are incredere in "tehnica ruloului". Aceasta consta in miscari circulare executate din articulatia mainii, cu periuta asezata la 45 grade pe suprafata dintilor (nu perpendicular). Specialistul aminteste ca periajul trebuie efectuat pe toate suprafetele dentare, timp de cel putin 3 minute.