Pasta de dinti pentru copii nu protejeaza suficient

Parintii trebuie sa opteze pentru pastele de dinti cu o concentratie mai mare de fluor pentru a-si proteja copii de carii, este concluzia unui nou studiu.
Parintii trebuie sa opteze pentru pastele de dinti cu o concentratie mai mare de fluor pentru a-si proteja copii de carii, este concluzia unui nou studiu.

Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au observat ca pastele de dinti cu concentratii mici de flour au o eficienta la fel de scazuta in protejarea impotriva cariilor ca si produsele fara fluor, scrie publicatia britanica Daily Mail.

Specialistii au descoperit ca pasta de dinti cu fluor reduce riscul aparitiei cariilor dentare cu 24%. Studiul efectuat pe 73.000 de copii a mai aratat si un risc crescut de fluoroza la copiii cu varsta sub 12 luni la care se foloseste pasta de dinti cu fluor.

In prezent, pastele de dinti speciale pentru copii contin cantitati foarte mici de fluor.


Inghitirea unor cantitati mari de pasta de dinti poate duce la fluoroza la copiii cu varsta pana in 6 ani. Din acest motiv este recomandat sa se foloseasca pasta de dinti in cantitati mici.

"A devenit dificil pentru parintii sa aleaga pasta de dinti, avand in vedere ca fluorul este folosit in cantitati diferite in pastele de dinti speciale pentru copii. Daca ar fi sa comparam, riscul de carii si consecintele acestora precum durere si extractii este mai mare decat riscul de fluoroza, care este unul scazut. Pentru copiii care prezinta un risc mai mare de carii este mai importanta prevenirea acestora decat riscul de fluoroza.
In astfel de cazuri, periajul sub supravegherea parintilor cu o cantitate mica de pasta de dinti care contine mai mult fluor poate fi benefica
," sustine dr. Anne-Marie Glenny, din echipa de cercetatori.


Dintii de lapte si cariile


Dintii de lapte sunt mai predispusi la carii pentru ca acestia nu au inca un smalt solid, copiii consuma multe dulciuri si nu reusesc sa isi curete corespunzator dintii. Prevenirea acestora este foarte importanta, din acest motiv vizita la stomatolog trebuie facuta din timp. Acolo vei primi sfaturi importante pentru ingrijirea danturii micutului tau.

Sanatatea dintiilor de lapte este importanta, avand in vedere ca de ea depinde dezvoltarea maxilarului si sanatatea dintilor permanenti.
Desi toti dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, acest lucru trebuie sa aiba loc la varsta potrivita. Daca dintele de lapte este indepartat prea devreme, dintii vecini au tendinta de a se dezvolta pe locul ramas liber, iar dintele permanent care va aparea nu se va pozitiona corect si va creste stramb.


Sfaturi de ingrijire


Dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala, ofera cateva sfaturi pentru pastrarea dintilor sanatosi:

  • Periajul trebuie sa se faca de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare;
  • Periuta de dinti folosita trebuie sa aiba perii moi, iar pasta de dinti sa nu depaseasca marimea unui bob de mazare;
  • Consumul de dulciuri trebuie limitat;
  • Dupa ce micutul tau consuma dulciuri, este indicat sa se efectueze un periaj;
  • Ata dentara nu este recomandata, pentru ca este greu de folosit si raneste gingiile;
  • Nicio carie nu trebuie lasata netratata;
  • Inlocuieste periutele de dinti la 3-4 luni;
  • Sedintele de periaj pot incepe odata ce coroana s-a format si au aparut toti dintii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod