Măseaua de minte, sau molarul 3, reprezintă ultimul dinte permanent de pe arcadă. Deşi, în mod normal, apare între 17 şi 25 de ani, la unii oameni această măsea nu se dezvoltă deloc. Totuşi, atunci când se manifestă, aceasta poate creşte strâmb şi se poate caria foarte uşor. În aceste situaţii, este sau nu indicat să fie scoasă din timp, în scop preventiv?
Medicii stomatologi au constatat că mărimea maxilarelor pacienţilor a început să scadă considerabil, în condiţiile in care numărul dinţilor care cresc rămâne acelaşi. Astfel, măseaua de minte nu mai are suficient spaţiu pentru a putea erupe. Ce-i de făcut, aşadar?
Principalele probleme cu care te poţi confrunta
În ultimii ani, alimentaţia oamenilor s-a schimbat considerabil, astfel că nu mai folosesc toţi dinţii în cadrul procesului de masticaţie. Mai mult, potrivit specialiştilor, există unele situaţii în care măselele de minte pot rămâne pe arcadă, fără a se putea manifesta. Din păcate, acest lucru poate cauza o serie de probleme ce trebuie analizate cu atenţie.
Spaţiu insuficient pentru a putea creşte corespunzător
Atunci când maxilarul este prea mic, măselele de minte nu au spaţiu suficient pentru a se putea dezvolta, acestea rămânând în stadiu incipient. În acest caz, se recomandă programarea pentru o radiografie panoramică şi, mai apoi, pentru extracţia molarului. Aceasta radiografie îi poate arăta cu exactitate medicului tău stomatolog cum stau lucrurile, pentru ca, apoi, să poată interveni cu uşurintă.
Apariţia cariilor
Când vine vorba de molarii de minte, apariţia cariilor reprezintă o altă problemă cu care te poţi confrunta. În această situaţie nu este necesară extracţia, un tratament corespunzător, recomandat de specialist ducând la îndepărtarea cariilor. În plus, această măsea va putea fi salvată, putând fi folosită ca punct de sprijin pentru lucrările dentare viitoare.
Riscul unor posibile accidente
O altă problemă des întâlnită este reprezentată de riscul apariţiei unor posibile accidente. De exemplu, atunci când molarul nu a crescut cum trebuie, te poţi confrunta cu inflamaţii ale ţesutului din jurul acestuia. Din păcate, aceste probleme se pot extinde şi la dinţii vecini.
Pentru a evita acest lucru, iată ce trebuie făcut: urmează un tratament pentru a elimina infecţia şi nu uita să programezi, alături de stomatologul tău, data extracţiei molarului cu probleme.
Tratarea durerilor de după extracţie
Dacă intervenţia de extracţie a măselei de minte a fost necesară, durerile cu care te confrunţi apoi pot părea insuportabile. În acest caz, poţi ameliora starea cu ajutorul compreselor reci şi a analgezicelor. În plus, se recomandă uzul unor antiseptice locale, precum ceaiul de muşeţel sau apa de gură.
În ceea ce priveşte contraindicaţiile, nu este recomandat consumul de alimente foarte reci sau fierbinţi sau al celor cu textura dura, precum seminţele, nucile sau floricelele de porumb. Mai mult, dacă eşti fumătoare, este indicat să aştepţi minim 24 de ore de la intervenţie. Acest lucru va încuraja refacerea rapidă a ţesuturilor afectate de extracţia măselei de minte
© Copyright:
Măseaua de minte. E bine sau nu să o scoţi din timp?
Este recomandată o radiografie care îi poate arăta cu exactitate medicului tău stomatolog cum stau lucrurile, pentru ca, apoi, să poată interveni cu uşurintă.
De Maria Ioncea
Comentarii (1)
De ce speriati lumea aiurea?!!? Dureri insuportabile dupa extractie etc... Am scos o masea de minte de jos si a fost putin dureros dupa ce a trecut anestezia. Am luat un algocalmin si a doua zi nu aveam nimic. Acum 3 zile am scos 2 masele de minte de sus, si nu am avut absolut nicio durere dupa. Nimic, nimic!
Posteaza comentariu