Limba este acoperita de papile gustative care arata ca niste mici movile, iar in santurile dintre ele se aduna bacterii, celule moarte ale pielii si resturi de mancare. In plus, pe timpul noptii, o parte din toxinele din organism, rezultate in urma activitatii sistemului digestiv, se aduna pe suprafata limbii. Peste toate acestea se asaza mereu un strat de mucus, rezultat din munca necontenita a mucoasei bucale. Dupa cum bacteriile de pe dantura formeaza placa si, in cele din urma, tartrul, daca nu sunt indepartate riguros prin periere, la fel si impuritatile de la nivelul limbii „construiesc” un strat nociv atunci cand curatarea limbii este neglijata, cu urmarile nedorite:
• Aparitia halenei – mirosul neplacut al gurii, care va persista in ciuda igienizarii temeinice a danturii;
• Riscul de a contamina dantura curatata;
• Riscul de a contamina restul organismului prin inghitirea acestui amestec de bacterii si mucus odata cu alimentele;
• Riscul de a atenua simtul gustului din cauza afectarii activitatii papilelor gustative.
Curatati limba cu atentie, de doua ori pe zi
Inteleptul rege Solomon spunea „Puterea vietii si cea a mortii sunt in limba”.
Curatarea limbii ar trebui facuta, ca si spalatul pe dinti, de cel putin doua ori pe zi: dimineata si seara. Sesiunea de dimineata este importanta pentru indepartarea toxinelor acumulate la nivelul limbii peste noapte, iar cea de seara este importanta pentru indepartarea bacteriilor si resturilor de mancare depuse peste zi. Aceasta igienizare se face odata cu periajul dintilor si gingiilor si poate fi realizata ori cu periuta de dinti umezita, ori cu instrumente speciale pentru curatat limba. Ca fapt amuzant, din „batrani” se spune ca limba trebuie curatata cu o lingura de argint, pentru ca acest element chimic elimina orice semn de boala, iar lingura era instrumentul de curatare a limbii in mod traditional. In supermarketuri si farmacii veti gasi, insa, instrumente speciale facute din diverse tipuri de plastic si silicon.
In general, aceasta procedura se face dupa periajul dintilor, pentru a completa igienizarea cavitatii bucale, sesiune care se va incheia cu cateva clatiri viguroase ale gurii. Daca apare reflexul de voma, inseamna ca ati mers prea departe spre radacina limbii cu instrumentul respectiv sau ati apasat prea tare in zona din spate. In acest caz, relaxati limba si expirati cu putere pe gura sau luati o pauza pana la disparitia senzatiei neplacute de greata, apoi reluati.