Acum poti sa previi cariile, pentru a nu mai trece prin astfel de momente niciodata. Iata cateva informatii despre cum se formeaza ele si despre ce poti face pentru a le stopa aparitia.
Cum apar cariile?
Atunci cand este vorba despre carii, poti privi bacteriile drept "inamicul public" numarul 1. Gura, dintii si periutele de dinti sunt pline de bacterii care se depun pe dinti in tartru, saliva si resturi de mancare. Bacteriile devoreaza particulele de alimente de pe dintii nostri. Ca urmare a "ospatului" lor apare acidul, care pune dintii in pericol. Cum lucreaza el? Ataca smaltul dintilor si astfel apar cariile.
Capacitatea dintilor de a repara smaltul este limitata, ei reusind acest lucru prin extragerea mineralelor aflate in saliva. Din pacate insa, rata distrugerii smaltului de catre acidul din alimente o depaseste cu mult pe cea a repararii dintilor. In mod normal, nu simti cum acidul iti ataca dintii, aceasta operatiune fiind nedureroasa. Totusi, daca nu o tratezi la timp, iti ataca nu doar invelisul dentar, ci si nervul sau chiar gingiile.
Ce poti face pentru a reduce riscul de aparitie a cariilor?
O igiena orala optima va reduce garantat riscul aparitiei cariilor. Periatul dintilor si utilizarea atei dentare in acest scop sunt mai mult decat binevenite. Periajul reduce bacteriile din cavitatea orala si indeparteaza in acelasi timp resturile alimentare cu care acestea se hranesc. Nu uita sa periezi cu atentie toti dintii timp de 2-3 minute. Multi oameni fac greseala de a se grabi, periind dintii in maximum 45 de secunde - si pierzand astfel din vedere portiuni importante din gura.
Folosirea atei dentare in mod regulat (ceea ce inseamna zilnic) este un alt obicei foarte bun. Ata dentara atinge acel procent de 35% din cavitatea orala pe care periuta de dinti nu il poate curata. Acestea sunt zonele predispuse aparitiei cariilor, deoarece bacteriile traiesc linistite. Gandeste-te ca spalatul pe dinti fara a folosi ata dentara este ca un dus facut numai pe doua treimi din suprafata corpului . Restul ramane in continuare murdar!
Pe langa o igiena orala completa, mai exista si alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia cariilor:
1. Fii atent la ce mananci
Bacteriile sunt in mod special "innebunite" dupa mancarurile si bauturile care contin zahar si carbohidrati. Acestea le dau puterea de a trai, de a creste si de a se reproduce, creand carii si atacand smaltul dintilor. Alimentele cele mai periculoase sunt cele lipicioase, cu tendinta de a ramane pe dinti - ca dulceata, caramelul sau mierea. Atunci cand se lipesc pe dinti, aceste alimente nu pot fi indepartate prin mestecat sau prin inghitit. In consecinta, ele ofera bacteriilor o sursa permanenta de alimentare, din care acestea gasesc forta de a distruge smaltul dintilor. Cel mai simplu lucru pe care il poti face dupa ce mananci astfel de lucruri este sa te clatesti bine de tot pe dinti la finalul mesei. Ar fi ideal sa ai mereu o periuta de dinti la tine si sa o folosesti atunci cand momentul o cere, ca in cazul acesta.
2. Ai grija la perioadele in care mananci
Acidul creat de bacterii este neutralizat de catre saliva si expulzat afara din gura. Dupa ce acidul este eliminat, mineralele continute de saliva se pregatesc sa repare smaltul dintilor atacati de bacterii. Intervalele mai mari intre mese le ofera acestor minerale binefacatoare oportunitatea de a repara portiuni mai mari, pe cand mesele foarte dese ofera bacteriilor o baza alimentara daunatoare danturii. Gustarile luate dupa masa sunt deci mai putin periculoase decat cele luate intre mese.
Astfel, o ciocolata dupa masa nu va provoca atatea neplaceri ca o ciocolata mancata separat. Nici bauturile dulci baute pe tot parcursul zilei nu aduc un beneficiu in ceea ce priveste dantura.
3. Bazeaza-te pe fluor
Fluorul este o minune a stomatologiei timpurilor moderne. El intra in smaltul dintilor si il intareste, facandu-i pe acestia mult mai rezistenti la atacuri nedorite. Majoritatea pastelor de dinti contine suficient fluor pentru protectia dentara. Copiii iau fluorul din apa potabila, atunci cand mananca sau beau. Poti consulta un medic pediatru sau un stomatolog pentru a afla daca micutul tau primeste necesarul de fluor din apa.
4. Mergi la dentist in mod regulat
Vizitele regulate si relativ dese facute dentistului te pot asigura ca dintii tai se afla intr-o stare perfecta. Cel mai periculos lucru este sa amani mersul la dentist din teama, in special daca simti sau stii ca ceva nu este in regula. El se afla acolo pentru a te ajuta, este simplu.
Dentistul poate identifica acele probleme care prezinta potentiale riscuri pentru dantura si le poate trata din timp. Mai mult decat atat, el poate observa atent care sunt acele locuri din gura pe care le omiti cand te periezi - si iti poate atrage atentia ca pe viitor sa le acorzi mai multa atentie. Daca iti ingrijesti dintii cu atentie si ai grija la ce, cum si cand mananci, te poti linisti - dintii tai vor fi plini de sanatate si frumusete pentru mult timp.
© Copyright:
Invata sa previi cariile dentare
Cariile: cu totii ne amintim acele momente de groaza in care ne trec transpiratiile pe scaunul dentistului. Ne rugam sa nu descopere cumva vreo carie si sa nu fie nevoie sa foloseasca mult-temuta freza.
Comentarii (40)
daca va spun ca eu sunt indragostita de dentistul meu, ma credetri? mi-era o frica sora cu moartea, dar el e o minune. acum astept freza si lumina n ochi cuminte pe scaun... e un miracol.
am carii si ma spal pe dinti dar mi am plombat maseaua si ma doare tare dentistul a zis k daca nu suport durerea sa imi indepartez plomba si nu am putut am indepartat o dar mie frica nu vreau sa patesc la fel cu toti dinti si maselele ce sa fac?
Cat de prost sa fii sa crezi ca vreodata cariile se vor transmite prin sarut ?=))
buna ziua ! asi dori sa stiu deca cariile se transmit de la ao pers la cealanta...prin sarut! multumesc si o zii buna!
"mi-am plombat dintii si am o durere de o luna si trei saptamani de mor,cand ma doare partea stanga cand dreapta,am mers la urgente mi-au scos nervii la 2 masele si tot ma dor de mor.Astazi m-au trimis la ORL cica nu e de la dinti(atunci de ce mi-au scos nervii?),imi vine sa plang am avut dinti buni si in ce stare am ajuns.Am vrut sa fac sa fie bine si amu mor de durere,la ORL mi-au zis ca nu am nimic,de ce m-au trimis la ei? Nu stiu cum se va termina dar is intr-o stare rau de tot,imi vine sa urlu de durere." Ia aspirina,se pare ca suferi de o nevralgie. (ai tras curent)
mi-am plombat dintii si am o durere de o luna si trei saptamani de mor,cand ma doare partea stanga cand dreapta,am mers la urgente mi-au scos nervii la 2 masele si tot ma dor de mor.Astazi m-au trimis la ORL cica nu e de la dinti(atunci de ce mi-au scos nervii?),imi vine sa plang am avut dinti buni si in ce stare am ajuns.Am vrut sa fac sa fie bine si amu mor de durere,la ORL mi-au zis ca nu am nimic,de ce m-au trimis la ei? Nu stiu cum se va termina dar is intr-o stare rau de tot,imi vine sa urlu de durere.
imi esste frica de stooomaaaaaaaaaatolog RAAAAAAAU DEEEE TOOOOOOOT. CUM AS PUTEA FACE SA NU IMI MAI FIE?
va rog ajutati-ma. Sunt eleva in clasa a 3 a si va rog spuneetimi care pasta de dinti este mai buna?eu am o carie cat 2 purici in spatele dintilor permanenti din fata. Nu ma doare insa mi-e frica sa merg la stomatolog. Ma va durea?
Imi puteti spune va rog daca ar trebui sa imi fie teama pentru o carie de marimea a trei purici in spatele dintilor din fata (permanenti)caci imi este frica de stomatolog de moooor si ce pasta este mai buna(de dinti). Va rog, eu am 10 ani sunt mica.
si eu am o carie la dintii din fata si ma tem de mooooorrrrr.... crek maine o sa auziti de mine la stiri....
si eu am avut probleme cu dintii dar facand multe vizite la stomatolog cu problema maselelor cu puroi am inceput sa ma obisnuiesc si cand mi-am facut carii tremuram pe scaun dar a inceput sa-mi placa la stomatolog mai ales cand imi face plombe
Am o gramada de carii dar imi e foarte frica sa merg la dentist plus ca ma dor dinti de la carii de mor dar mi-e asa de frica de dentist.
Am dantura buna fara sa ma spal regulat, in copilarie doar vara ma spalam cand era cald, fiind de la tara. O am buna si la 40 ani datorita alimentatiei care se baza pe lapte, fructe si legume, doar iarna carne. Nu e de la aerul curat ca am nepoti la curte cu dantura praf la 20 ani, nici genetic nu e ci doar de la alimentatie.
nu este chiar asa de greu pentru ca te gandesti la zambetul de milioane pe care il vei avea si cum ii vei multumi igienei si celor care o respecta si ii ofera atentie pentru ac teau facut sa zambesti fara frica facand poate oameni fericiti
Ceea ce trebuie sa inteleaga orice om caruia ii e frica de dentist, este ca tot la ei ajungem pana la urma... mai devreme sau mai tarziu. Singura diferenta e ca poti sa iti pastrezi dantura ta cat mai mult timp, sau sa ajungi cu trei cioturi in gura si sa fi nevoit sa ai proteza. Nu o fi oare mai dureros? Sfatul meu este sa va duceti la un dentist mai tanar, care va intelege frica si care va face anestezie k-lumea, nu vrajeala... in momentul ala puteti sa va apucati de crosetat, ca nu mai simtiti nimic. Daca va duceti la un bosorog, nici nu o sa stea la discutii cu voi, dar o sa va faca o treaba buna, cu riscul de a va durea un pic...:) Asa ca cine are probleme, la dentist ca sa nu fi nevoit sa-ti fie rusine sa zambesti vreodata...
Eu nu am avut mari probleme cu dantura. Cu toate acestea am avut carii, in special in perioada adolescentei, cand tineam cure drastice de slabire. Sunt de acord ca igiena bucala este importanta, dar ar trebui sa te ajute si ereditatea. Ma refer aici la unele "etnii", care nici nu stiu de pasta de dinti, apa de gura si ata dentara, iar dantura straluceste "ca soarele"....
De cand am ramas insarcinata am avut cateva carii si nu am putut sa merg la dentist in timpul sarcini asa ca tot am amanat si acum fetita mea are 2 ani si nu am putut sa merg la dentist in tot acest timp deoarece tot timpul astepti sa te programeze cand te programeaza intra alti in fata ta e si foarte scump si iti ia tot timpul pe care il mai. Nu stiu ce sa zic ar trebui sa se faca si medici dentisti de familie acum sunt toti particulari ce sa mai vor si multi bani si daca nu le duci ceva nici nu te baga in seama. Eu totusi cred ca si dinti trebuie tratati ca si orice alta boala pentru ca de la dinti apar fel si fel de boli.
SUNT O PERSOANA CARE SE SPALA CU REGULARITATE PE DINTI DAR DE MIC AM AVUT PROBLEME CU DINTII. AM AJUNS CA LA VARSTA DE 26 DE ANI SI SA AM APROAPE TOATA GURA IMBRACATA CU DINTI FALSI. AS DORI SA INTREB DACA ESTE POSIBIL SA TE DOARA SI DE LA UN BANAL "CURENT". SE POT IMBRACA DINTII CHIAR DACA NU AU FOST EXTRASI NERVII?
Am o masea cu care am adesea probleme. De ceva timp merg foarte des la dentist si din pacate spune ca nu se poate face mere lucru la ea. A fost plombata si de vreo cateva luni a cazut plomba... nu stiu ce as putea face in privinta asta!!! As vrea sa stiu si parerea unor adevarati specialisti in privinta asta.
In monentul asta in care scriu mesajul ma doare o masea ingrozitor am fost la dentist mi-a curatat-o si acum astept sa o imbrace. Ma doare de mor.
Pai... sa nu mai ai carii trebuie sa te speli in fiecare zi dimineata si seara. Frica de dentist nu trebuie sa o ai pentru ca el nu iti vrea raul el doreste sa te ajute.
ce sa spun?dentistul meu e groaznic!!!ce n-as da sa nu am carii!!!freza doare ingrozitor!imi vine sa plang seara inainte de culcare si ma gandesc ca:''vai de mine,maine iar ma duc la dentist!!'' nu suport gandul...stie cineva cum as putea scapa de frica de dentist?
Daca medicii stomatologi nu ar avea niste preturi astronomice la serviciile ce le presteaza-nu am fi tara aflata pe ultimile locuri din europa in privinta prezentarii la serviciile stomatologice!
poi ce as putea sa zik decat ca.. u le suport.. si se fac f rpd. cu toate ca ma spal p dintii am un miros urat ....si as vrea sa scap d problm asta cat mai rpd.;(
vreau sa ma joc ca si cum as fii dentist
super tare articolul!are tot ce am nevoie pentru a face referatul pentru scoala!va multumesc mult atat pentru ca ati scris tot ce este esential si c am nevoie pentru sc. cat si k m-am documentat!
da este ok articolu.cam cat tin plombele?ca miam plombat recent dinti din fata
aveti mare drepate in acelt lucru de la ceea ce trebuie sa mancam pana la cum ne apar cariile aveti drepate,,cel putin asta e parerea mea...
eu nu am reusit sa gasesc un dentist care sa ma convinga ca e intr-adevar profesionist;nu mi-e frica deloc-ma duc cu incantare,dar numai sa imi zica ce-mi face,insa acesti mari "specialisti" de obicei nici nu se uita la tine.
altii nu se duc la medic de rusine...si de frica
ceea ce spuneti voi nu este neaparat adevarat...50% poate este,dar nu asta conteaza...orikum,,io va multumesc..si cariile apar nu neaparat din cauza acestor lucruri ..si dulcele nu face bien la dintii nostri..va pop pa-pa
In primul rand ceea ce se spune despre fluor este o mare minciuna. S-au facut studii care au demonstrat cat este de fapt de danator pentru dinti. Si daca stati sa va ganditi putin ca pastele de dinti care contin acest fluor sunt atat de laudate de medicii dentisti veti intelege si de ce. Din acelasi motiv pentru care bagam medicamente in noi. Pentru ca daca nu ar mai fi bolnavi nu ar mai fi nevoie de doctori,si ei de unde si-ar mai lua banii? Sa fim seriosi ca nimic nu e mai evident decat bataia de joc la care suntem supusi. Normal ca le convine sa ne distrugem dintii cu subst daunatoare ca fluorul. Altfel cum si-ar mai castiga painea? Si sa va mai spun un motiv pentru care apar cariile: combinarea alimentelor fierbinti cu cele foarte reci. Este lucru demonstrat al efectului avut de caldura si de frig asupra dintilor mai ales daca sunt combinate. Dintii sunt mai putin vulnerabili la orice alt factor. Schimbarile bruste de temperatura duc la probleme. Asa ca nu mai credeti si voi toate prostiile care le auziti si mai cercetati. Documentati-va ca asta inca nu a omorat pe nimeni in timp ce ignoranta da.
ink de mik am prins o teama de injectii f f mare.cum vad acul incep sa plang si nu am pot gandi dc k doare nici la injectii nu stau...desi am 18 ani si ar trebui sa inteleg asta nu pot numi iese din cap k dor si gata...eh nu de curand am fost la dentist si trebuie sami faca o extractie cu injectie bineinteles!!!bine k se poate si cu un fel de pansament pus la carie si te doare continuu timp de 2 ore cat nervul "moare"singur insa mia sugerat k e mai simplu o simpla injectie si gata dar imi este frica...numi este frica de altceva orice miar face k am deja puse 4 masele cu rcs si nu am durut deloc sunt invatata insa mie frica de injectiii....offf si cnd ma gandesc k dentista ma asteapta....nu vreau sa o dezamagesc....dar nu stiu cum as putea trece peste aceasta frica??!!!!!!!
sunt in intregime de acord cu ceea ce se scrie inacest articol...dar amo intrebare? cum sa faci sa scapi de frica de dentist? imi este pur si simplu groaza cand ma asez pe acel scaun....din aceasta cauza am si probleme cu dintii....asa ca daca stie cineva vreun remediu minune....poate il impartaseste ca probabil nu sunt singura careia ii e frica sa mearga la stomatolog.
aceeasi intrebare ca iioana am si eu.sunt sigura ca am cel putin o masea cariata pentru ca la un anumit interval de timp ma doare groaznic.atunci este singurul moment in care spun ca pot sa trec peste frica de dentist dar durerea trece a doua zi si la fel si curajul meu de a merge la dentist.nu stiu cum sa trec peste frica asta.mi-ar placea sa cred ca exista o metoda
f interesant articolul si f adevarat dar eu imi periez dintii de 2 ori pe zi si totusi imi sangereaza gingiile fff rau si parca s-au retras un pic de pe dinti.nu ma dor sau altceva.care credeti ca e problema?
Dragele mele Ioana si Ancutza, sunt cateva puncte forte pe care tb sa le atingeti pt a scapa de teama... Am lucrat ca asistenta medicala intr-un cabinet de stomatologie si jumatate din frica le-o luam pacientilor prin psihoterapia ce o faceam inainte de a sosii medicul, in timp ce-i pregateam trusa pe masa... La catva timp am fost si eu urcata pe acel scaun iar blandetea din ochii si glasul doctoritei mele au alungat orice teama...Va recomand sa va ganditi serios, pt ca o mica carie poate duce la pb foarte serioase...am o matusa care sufera de inima acum, din aceasta cauza, si sa va gasiti un medic bun. Stiu ca e greu, ca tot sistemul medical din Romania asteapta spaga si lucreaza ca pe banda dar mai sunt si exceptii, credeti-ma...
mi-am schimbat toate plombele din gura si am probleme numai cu acelea tot timpul. nu stiu ce sa mai fac .imi place sa merg la cabinet si nu mi-e frica ,dar de ce nu ma tin mai mult de 2 luni si plombele sunt toate fotopolimerizate.
Consider ca a avea carii este intra-adevar o problema.Acestea pot fi desigur prevenite,f simplu cu ajutorul unei periute=pasta de dinti!!!Multa bafta..><
Intr-adevar, cui nu-i este frica de medicul stomatolog? numai cat te gandesti la zgomotul frezei iti vine sa fugi, dar sa o mai simti si in gura? Dar asta se rezolva cu putin curaj! Si eu m-am temut sa merg la dentist pana cand problema cariilor a devenit una serioasa... Spre surprinderea mea am constatat ca, in ceea ce priveste aparatura, cabinetele stomatologice particulare sunt dotate cu instrumente si aparatura de ultima ora! Nici nu m-am dat seama cand a terminat medicul de plombat caria!Si nici nu deosebeam un dinte sanatos de cel pe care-l aveam cariat! Este ceva exraordinar! parca nu am avut niciodata carii! Asa ca, inainte fara frica!
Posteaza comentariu