Glosodinia: senzatia de arsura a cavitatii bucale

Glosodinia sau stomatodinia se refera la senzatia de durere sau arsura de la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar a intregii cavitati bucale. "Apare ca o senzatie de arsura sau usturime la nivelul cavitatii bucale, cel mai des afectata fiind limba," completeaza Sotirescu Maria, medic dentist, specializare stomatologie generala.

Glosodinia: Cauze

Aceasta afectiune poate fi asociata cu iritatii cronice la nivelul cavitatii bucale, deteriorarea nervului provocata de extractiile dentare, xerostomia (senzatia de gura uscata), candidoza orala, deficit de vitamine, alergii, schimbari hormonale sau la nivelul sistemului imunitar, fumat sau anumite afectiuni psihologice precum anxietatea sau depresia. "Glosodinia poate fi provocata si de o gingie inflamata, afta sau de un dinte neslefuit," adauga stomatologul. De asemenea, mai poate fi cauzata si de anumite medicamente, precum diureticele.


Stabilirea diagnosticului

Stomatologul iti va pune intrebari despre locatia, durata sau severitatea durerilor si iti va examina cavitatea bucala pentru a observa daca exista iritanti precum dinti sparti, infectii provocate de anumite ciuperci (candidoza) sau zone inflamate.
 
Pentru a verifica existenta xerostomiei severe, care de asemenea poate provoca durere, iti vor fi examinate si glandele salivare pentru a se stabili daca secreta suficienta saliva.



Glosodinia: Durata

Glosodinia poate fi acuta (cu o durata de cateva zile sau saptamani) sau cronica (cu o durata mai mare). Durata acestei afectiuni depinde de obicei de cauza glosodiniei.


Glosodinia: Tratament

"Tratamentul difera de la caz la caz, in functie de cauza aparitiei glosodiniei," declara dr. Satirescu. Acesta poate include:
  • indepartarea iritantilor orali (margini neslefuite ale unor lucrari, coroane);
  • calmante pentru durere;
  • tratarea afectiunii care provoaca glosodinia (deficit de vitamine, diabet);   
  • microchirurgie pentru repararea nervului, daca nervul deteriorat este cauza.


Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Pe langa tratamentul medical, afla cateva sfaturi care te pot ajuta in ameliorarea simptomelor:

  • consuma multe lichide pentru a diminua senzatia de gura uscata;
  • evita produsele care contin scortisoara sau menta;
  • evita alimentele picante;
  • renunta la fumat;
  • evita alimentele acide si cafeaua.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 7 Mar 2017, 15:12
    candidoza bucala

    eu am scapat de candidoza orala cu Solutia antibacteriana Trachisan. Foarte bune, rapida si se poate da si copiilor mai mari.

    0
    0

  • Nistor Maria pe 23 Ian 2011, 14:36
    glosodimie

    buna ziua.in nov.2008 mi s-a rupt un dinte din fata si dupa 2-3 saptamani a inceput sa ma usture exact in virful limbii.am mers la dr am pilit dintele si nu mi-a trecut usturimea.Am mers dupa 4 luni la un medic ORL-ist si mi-a taiat virful limbii(BIOPSIE) si rezultatul nu a aratat nici o infectie-doctorul se astepta sa-mi treaca ca a spus el ca a fost un papilom infectat si l-a curatat cind i-am spus dl dr ma ustura la fel nu e nici o schimbare el a spus ca nu are ce sa-mi faca doar sa-mi taie limba-va d

    5
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod