Un nou studiu, publicat pe bmj.com şi desfăşurat în Japonia, a demonstrat că acei copii expuşi fumatului pasiv sunt mult mai predispuşi la o degradare a dinţilor.
Concluziile studiului sunt următoarele: expunerea la fumul de ţigară la vârsta de 4 luni poate fi asociată cu un risc dublu de degradare a dinţilor temporari sau dentitiei de lapte, cum mai este denumită (în principiu carii sau cavităţi). De asemenea, riscul de degradare a dinţilor s-a dovedit de 1,5 ori mai mare şi pentru aceia expuşi la fum de ţigară în casă.
Cariile dentare reprezintă o boală infecţioasă cauzată de o mulţime de factori, inclusiv lipsa unei bune igiene orală, o alimentaţie bogată în dulce/zaharuri, frecvenţa consumului de alimente dulci şi calitatea proastă a dinţilor sau/şi a salivei (moştenirea genetică). Nu este o situaţie izolată să găseşti copii mici, sub vârstă de 5 ani, care au carii. Mai mult, din păcate, 40% dintre copiii mici au dinţii cariaţi, lucru foarte grav de altfel, pentru că are rezonanţă şi în dentiţia definitivă.
Fumatul reprezintă, totodată, una dintre cauzele principale ale cancerului oral şi, tocmai de aceea, a devenit extrem de important în ultima vreme că în cadrul consultului stomatologic să fie adresate şi întrebări care vizează consumul de tutun. Mai mult, pacienţii fumători trebuie avertizaţi cu privire la efectele nocive ale fumatului, atât asupra sănătăţii lor generale, cât şi asupra sănătăţii orale. Dar, mai mult decât atât, este important că lor să li se sublinieze şi efectele fumatului pasiv asupra persoanelor din jurul lor.
Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, pentru că fac o legătură directă, pentru prima dată, între fumatul pasiv şi apariţia degradării dinţilor la copii. Sperăm că aceste noi rezultate să îi ajute pe medicii stomatologi să fie şi mai convingători atunci când le recomandă pacienţilor să renunţe la fumat.