Alaturi de periaj, folosirea atei dentare reprezinta o parte importanta in curatarea dintilor. Aceasta ajuta la indepartarea placii bacteriene dintre dinti si din zona cuprinsa intre gingie si dinte. Este recomandata folosirea atei dentare cel putin o data pe zi.
Utilizarea atei dentare indeparteaza aproximativ 40% din placa bacteriana, vinovata pentru carii sau afectiuni ale gingiei. "Fiecare dinte are 5 suprafete. In cazul in care nu folosesti ata dentara, cel putin 2 dintre aceste suprafete raman necuratate. Ata dentara este singura care poate sa indeparteze bacteriile aflate intre dinti," explica pentru WebMD, dr. Alla Wheeler, Scoala Universitara de Stomatologie din New York.
Cum alegi ata dentara?
Ata dentara este facuta fie din nylon, fie din teflon, ambele tipuri fiind la fel de eficiente. In cazul in care ai spatii mai mari intre dinti sau retractie gingivala (gingia se retrage, lasand descoperita radacina dintelui) vei obtine rezultate mai bune folosind o ata dentara mai lata. Daca insa spatiile dintre dinti sunt foarte mici, foloseste o ata subtire.
Foloseste ata dentara corect
Iata cateva sfaturi de folosire a atei dentare oferite de dr. Edmond Hewlett, profesor Stomatologie Restaurativa la Universitatea California:
- Foloseste o bucata lunga de 40-45 cm de ata, curbeaza ata usor la baza fiecarui dinte si incearca sa cureti cu miscari usoare (pentru a nu rani gingia) efectuate de sus in jos;
- Curata fiecare dinte o portiune curata a atei;
- Nu te speria daca la inceput gingiile sangereaza putin. Sangerarea iti transmite ca gingiile sunt inflamate din cauza placii acumulate si e nevoie sa fie curatate. Daca insa, dupa cateva zile tot apar sangerari, consulta-ti stomatologul. Poate fi un semn al bolilor gingivale;
- Cere sfatul medicului stomatolog. Acesta iti va corecta greselile si te va ajuta cu sfaturi pentru folosirea corecta a atei.
Cat de des trebuie sa folosesc ata dentara?
Cel putin o data pe zi. Ata dentara trebuie folosita zilnic, pentru ca placa bacteriana se formeaza intr-un timp foarte scurt.
Acumularea de placa bacteriana favorizeaza aparitia cariilor si a bolilor gingivale, iar oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre bolile gingivale si afectiuni precum: boli de inima, diabet, dementa, artrita reumatoida sau nastere prematura. O posibila explicatie data de specialisti este ca bacteriile din cavitatea bucala pot intra in sange si afecta organe importante.
De asemenea, evitarea acumularii placii bacteriene poate fi facuta si prin periaj regulat, limitarea consumului de dulciuri sau alimente lipicioase si curatarea profesionala efectuata de catre medicul stomatolog.
Ce mai poti face pentru sanatatea dintilor tai?
- Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor. Important este sa nu adopti un stil agresiv de periaj si sa cureti toate suprafetele dintilor;
- Foloseste ata dentara si apa de gura zilnic! Folosita zilnic, ata dentara va reusi sa indeparteze placa dintre dinti inainte ca aceasta sa poata afecta dintii sau gingiile. De asemenea, ata dentara poate curata si linia gingiei, lucru ce nu poate fi facut printr-un simplu periaj. Apa de gura te ajuta sa-ti pastrezi respiratia proaspata, protejeaza impotriva formarii placii si a cariilor si reduce riscul aparitiei bolilor gingivale;
- Mergi in mod regulat la dentist. Vizitele la stomatolog sunt importante atat pentru depistarea si tratarea din timp a diferitelor probleme, cat si pentru obtinerea unor sfaturi de ingrijire profesionale pentru prevenirea afectiunilor orale;
- Consuma cat mai multe fructe si legume. Nu numai ca sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa, dar fructele si legumele ajuta la curatarea dintilor;
- Limiteaza consumul de dulciuri. Toate dulciurile si majoritatea alimentelor de tip junk food contribuie la formarea placii.