Problemele de sanatate orala au un impact negativ asupra calitatii vietii, asupra sanatatii mintale prin scaderea increderii de sine si a starii generale, dar si asupra relatiilor personale si comunicarii in societate.
Bolile legate de sanatatea orala repezinta, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre 5-10% din costurile totale anuale pentru serviciile medicale, cele mai raspandite afectiuni fiind cariile dentare si problemele gingivale. Iata cativa dintre factorii care iti afecteaza frumusetea danturii si provoaca afectiunile orale.
Dietele stricte. O dieta sanatoasa este la fel de importanta pentru sanatatea orala ca si pentru restul corpului. Lipsa anumitor vitamine din dieta ta poate avea consecinte grave asupra dintilor si gingiilor tale. Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca folatii, vitaminele B, calciul si vitamina C, importante pentru sanatatea dintilor si a gingiilor.
Diabetul. Aceasta afectiune creste riscul de aparitie al bolilor gingivale, cariilor, pierderii dintilor, xerostomiei (senzatia de gura uscata) si a diferite infectii orale, iar o sanatate orala precara poate ingreuna controlarea diabetului. Infectiile pot provoca si cresterea nivelului de zahar din sange si astfel este nevoie de mai multa insulina. "Diabetul creste fragilitatea capilarelor, fluidizeaza sangele si scade pH-ul salivar. Astfel este favorizata aparitia cariilor, suportul osos al dintilor si ligamentelor se deterioreaza si apar parodontopatiile," explica dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala.
Fumatul. Fumatul, avertizeaza dr. Moise Corina Gabriela medic specialist stomatologie generala, actioneaza local la nivelul gingiei prin: iritatia directa care favorizeaza instalarea de gingivita si in anumite conditii(stres, igiena defectuoasa) gingivostomatita ulcero-necrotica si depuneri de nicotina, produsi de combustie pe suprafetele dentare care favorizeaza formarea de placa bacteriana si tartru. Nu numai ca fumatul creste riscul aparitiei bolilor gingivale, dar ingreuneaza tratarea acestora si scade sansele reusitei tratamentului. Fumatul afecteaza capacitatea de vindecare si multe dintre tratamentele de care ai nevoie pot sa nu aiba succes.
Fumatul face parte dintre principalii factori de risc ai cancerului oral. Societatea Americana de Cancer informeaza ca aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de cancer de gura si anumite tipuri de cancer la gat au fumat. Riscul aparitiei acestor tipuri de cancer creste in functie de cantitatea de tigari fumate sau de lungimea perioadei in care s-a fumat.
Factori care iti pun sanatatea orala in pericol
Problemele de sanatate orala au un impact negativ asupra calitatii vietii, asupra sanatatii mintale prin scaderea increderii de sine si a starii generale, dar si asupra relatiilor personale si comunicarii in societate.