Extractia maselelor de minte: cand este necesara?

Molarii sau maselele de minte isi fac aparitia de obicei la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani. Deoarece in multe cazuri se intampla ca acestia sa nu aiba suficient loc pentru a erupe, extractia este necesara la scurt timp dupa ce au iesit la suprafata.
Molarii sau maselele de minte isi fac aparitia de obicei la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani. Deoarece in multe cazuri se intampla ca acestia sa nu aiba suficient loc pentru a erupe, extractia este necesara la scurt timp dupa ce au iesit la suprafata.

  1. Dr. Alan Carr explica pentru MayoClinic.com care sunt cazurile care necesita extractia.


Molarii sanatosi nu cauzeaza probleme


Nu este necesara extragerea molarilor de minte in cazul in care acestia:
  • sunt sanatosi;
  • au erupt complet;
  • sunt pozitionati corect;
  • pot fi curatati ca si ceilalti dinti in timpul periajului.

In multe cazuri insa, nu exista suficient spatiu pentru ca acestia sa poata creste corect si astfel pot aparea probleme. Masele de minte pot erupe in diferite pozitii, pot iesi incomplet din gingie sau pot ramane complet ascunse in gingie.

Pentru a preveni complicatiile, deseori medicii stomatologi recomanda extragerea molarului inainte ca acesta sa creasca prea mare.
De asemenea, multi stomatologi considera ca este mai bine ca extractiile sa se efectueze cand pacientul este mai tanar pentru ca recuperarea se face mai repede. Din acest motiv multi tineri opteaza pentru extragerea molarilor de minte, inainte ca acestia sa provoce probleme sau sa se fixeze mai bine in maxilar.


Cand este necesara extractia?


Potrivit Asociatiei Americane de Stomatologie, extragerea maselelor de minte este necesara in urmatoarele cazuri:

  • Cand molarii erup partial. In acest caz creste riscul de aparitie a unei infectii bacteriene numite pericoronarita;
  • In cazul molarilor care au ramas acoperiti.
    Acestia se pot pozitiona gresit sau afecta ceilalti dinti;
  • Cand se formeaza un saculet cu lichid in jurul unui molar ramas acoperit. Acesta poate afecta tesuturile din jurul molarului sau osul.

 

Simptome care trebuie sa te ingrijoreze


Simptomele care apar in perioada eruptiei molarilor de minte variaza de la cele mai simple la cele mai complicate. Cele simple se manifesta prin: jena dureroasa in spatele molarului doi si tensiune locala.

Cele mai multe problemele apar in cazul in care molarul nu are spatiu pentru a erupe. In aceste cazuri, potrivit dr. Moise Corina Gabriela, medic specialist stomatologie generala, apar simptome precum: "dureri vii, pulsatii iradiate in ureche sau tampla, dificultati in masticatie sau la inghitirea alimentelor. Sub unghiul mandibulei, ganglionii limfatici se maresc in volum si devin durerosi.
Apare de asemenea trismusul, adica limitarea deschiderii gurii. Starea generala a pacientului incepe sa se altereze, apare febra, oboseala, agitatie, insomnie si salivatie reflexa.
"

Dr. Moise avertizeaza ca in cazul aparitiei acestor simptome trebuie consultat imediat medicul stomatolog, pentru ca "infectia aparuta poate evolua spre forme diferite de abces, flegmon, osteite si limfadenite".

Majoritatea problemelor legate de molarii de minte apar la persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Sunt rare cazurile cand o persoana trecuta de 30 de ani are probleme cu molarii de minte.