Daca vrei sa respecti pasii igienei orale, tine minte faptul ca periajul dentar este doar inceputul. Iata cum poti sa ai grija de dantura ta si de "suportul" care o sustine.
Avem in gura peste 400 de specii de bacterii
Daca ne gandim ca in cavitatea noastra bucala coabiteaza peste 400 de specii de bacterii care ajung sa ne imbolnaveasca dantura si gingiile este suficient sa ne ambitionam si sa acordam mai multa atentie igienei orale. "Nu este suficient ca dintele sa fie sanatos, ci sa acordam aceeasi atentie si suportului care-l sustine. Numeroase afectiuni generale (diabetul, bolile de inima) au rasunet la nivelul igienei orale si sunt influentate negativ de o igiena bucala necorespunzatoare. Astfel, cu cat avem mai multe solutii de prevenire cu atat mai bine va fi pentru sanatatea noastra", avertizeaza conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, seful catedrei de Paradontologie a Facultatii de Stomatologie din Bucuresti.
Iata cum sa combati eficient gingivita, parodontitele marginale, respiratia urat mirositoare si sa eviti situatia in care se poate ajunge la pierderea dintilor.
Periajul dentar este doar inceputul
Specialistii atrag atentia asupra faptului ca doar folosind periuta de dinti nu reusim sa distrugem decat 25% din bacteriile care coabiteaza in cavitatea bucala. Asadar, mai adaugam o solutie salvatoare: ata dentara pe care trebuie sa o folosim o data pe zi, dupa un periaj dentar efectuat corect.
Dar nici acum, cavitatea bucala nu scapa de actiunea bacteriilor care pot cauza respiratie urat mirositoare, placa, gingivita sau paradontitele marginale. "De aceea utilizarea unui produs gen apa de gura duce la distrugerea germenilor bacterieni si la reducerea riscului de placa bacteriana si gingivita. Cum periajul si ata dentara actioneaza asupra dintilor, imaginati-va ca aproximativ 75% din cavitatea bucala ramne neacoperita, indiferent cat de temeinic ne-am spala! Apa de gura este un element foarte important, care nu trebuie sa lipseasca din ritualul igienei orale, deoarece actioneaza in zonele greu accesibile", adauga conf. dr. Anca Silvia Dumitriu.
Parodontologii considera ca apele de gura cu uleiuri esentiale pot constitui o componenta utila si fara riscuri a igienei orale zilnice daca sunt utilizate de doua ori pe zi, dupa folosirea periutei si a atei dentare. Printre efectele benefice se numara:
- combaterea bacteriilor daunatoare si distrugerea acestora;
- prevenirea placii bacteriene si a tartrului;
- prevenirea inflamarii gingiilor si aparitia cariilor;
- mentinerea unui echilibru al florei cavitatii bucale;
- combaterea halenei (respiratia urat mirositoare).
Pentru copii este suficient periajul dentar
Copiii nu trebuie sa foloseasca apa de gura, decat dupa varsta de 16 - 18 ani. In perioada de cadere a dintilor de lapte cea mai buna solutie de igienizare a cavitatii bucale ramane un periaj dentar corect efectuat.
Peste 50% dintre adulti sufera de boli gingivo-dentare
"Populatia adulta este afectata in foarte mare proportie de bolile gingivo-dentare, ceea ce reflecta necunoasterea mijloacelor de preventie", sustine specialistul.
Principalele “boli” ale gurii sunt:
- Placa dentara - o depunere gelatinoasa de culoare alb-galbuie care se formeaza pe suprafata dintilor. Atunci cand placa se acumuleaza, bacteriile incep sa afecteze si sanatatea gingiilor. Daca nu este inlaturata, placa se mineralizeaza si, in timp, formeaza tartrul - o substanta dura de culoare galbuie care se acumuleaza de-a lungul liniei gingivale, in general pe suprafata din spate a dintilor;
- Gingivita – inseamna gingie inflamata si infectata. Este o afectiune cauzata, de asemenea, de placa si favorizata de tartru, care insa poate fi vindecata prin tratament si ingrijire corespunzatoare pe termen lung. In caz contrar insa, placa se infiltreaza subgingival, afectand structura de rezistenta a dintelui. In ultima faza, gingivita netratata evolueaza in parodontita marginala cronica profunda, afectand ligamentele si osul care sustin dintele. In cele din urma, se ajunge la pierderea dintelui;
- Cariile - au o cauza de natura bacteriana: unele din bacteriile din gura transforma zaharul in acid, iar acidul afecteaza smaltul dintelui. In cazul in care consumam alimente si bauturi dulci cu o frecventa ridicata sau in cantitati mari, saliva nu poate remineraliza in totalitate dintii, ceea ce poate conduce la aparitia cariilor.
Ritualul in 3 pasi al igienei orale corecte
Sfatul specialistului: Conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, sef al catedrei de Paradontologie a Facultatii de Stomatologie din Bucuresti
1. Periajul gingivo-dental zilnic, dimineata si seara inainte de culcare este obligatoriu. De asemenea, trebuie sa schimbam periuta de dinti la 3-4 luni;
2. Folosirea atei dentare macar o data pe zi sau dupa fiecare masa;
3. Clatirea cu apa de gura de doua ori pe zi, dimineata si seara dupa un periaj corect. Se clateste gura 30 de secunde cu apa de gura si nu se consuma nimic (nici macar apa) in urmatoarea jumatate de ora pentru a permite solutiei sa omoare bacteriile.
Comentarii (3)
In zilele noastre se exagereaza cu igiena. E adevarat (probabil) ca in gura noastra exista peste 400 specii de bacterii, dar ... cine spune ca trebuie sa le ucidem pe toate?!?!?!!!!! Nu ati invatat ca unele bacterii sunt folositoare organismului uman? Stiati ca exista oameni care procedeaza exact asa cum spuneti voi mai sus si ... le miroase gura? Motivul? - Au omorat toate (sau aproape toate ) bacteriile! Euzic sa mai ganditi un pic (meditati) inainte de a face din organismul nostru un corp fara aparare - inainte de a -i distruge complet sistemul de aparare propriu!
peiuta,su umezeste e pine pasta de dinti si se incepe periajul.Periahu trebuie facutpe tote fettele dintilor si gingiilor,ca si pe mucoasa gingivala.pe exterior si interior,pe toata suprafata dento-gingivala,pana la intalnirea dintre gingii si buze (fundul de sac gingival),cu miscari circulare.Apoi pe fetele ocluzale(triturante)ale dintilor.Cu firul de ata,special cumparat sau improvizat,curatam interdentar,acolo undenu exista lucrari dentare pe cativa dinti( punti dentare). Pe coada periutei,se afla niste riduri,cu care curatim limba,pe toata suprafata superioara a limbii.daca nu avem o astfel de periuta,atunci chiar cu perii periutei,curatam si limba de incarcatura ei.Se clateste bine cu apa,si apoi gargara buco-gingivala cu aapa de gura,care trebuie sa dureze cel putin un minut.
sunt convinsa ca multa lume nu stie cum se face un periaj corect. va propus sa abordati aceasta tema....eventual cu un filmuletz
Posteaza comentariu