De asemenea, există convingerea că doar copiilor are sens să le “punem” aparat dentar, căci după vârstă copilăriei oricum nu mai avem cum să modificăm aspectul dinţilor. Din fericire, dezvoltarea ştiinţei stomatologice din ultimii ani nu a ocolit nici ortodontia, ramură stomatologiei care se ocupă cu obţinerea unor dinţi frumos aliniaţi prin prevenirea şi tratamentul poziţiilor defectuoase ale dinţilor. Astfel, aparatele dentare moderne, estetice şi care nu deranjează pacientul, au început să fie din ce în ce mai uşor de acceptat de pacienţii de orice vârstă.
Realitatea este că aparatele dentare sunt o necesitate, la fel ca orice altă intervenţie stomatologică, atunci când îţi doreşti să te bucuri de un zâmbet frumos şi sănătos. Bineînţeles, ele sunt recomandate doar în anumite situaţii sau afecţiuni, mai exact atunci când dispoziţia dinţilor pe arcade deranjează estetic pacienţii sau, mai rău, atunci când această dispoziţie împiedică o bună funcţionare a acestora.
Concret, aparatul dentar permite rearanjarea dinţilor în poziţii noi, fizionomice şi fiziologice, cu multiple beneficii. Aparatul dentar aliniază dinţii şi asigura o muşcătura bună, crescând şansele de a păstra dinţii sănătoşi mai mult timp. Contribuie, totodată, şi la îmbunătăţirea sănătăţii organismului în general.
În ceea ce priveşte vârstă considerată cea mai potrivită pentru instalarea unui aparat dentar, este important de ştiut că vârstă nu este un obstacol pentru montarea unui aparat dentar, dinţii sănătoşi putând fi îndreptaţi la orice vârstă. Este drept, copii şi tinerii care sunt încă aproape de perioada de creştere obţin rezultate spectaculoase cu ajutorul aparatelor dentare. Însă, şi adulţii, deşi nu mai cresc, se pot bucura de îmbunătăţirea zâmbetului şi a muşcăturii. Tratamentul ortodontic este o investiţie înţeleaptă în favoarea sănătăţii dinţilor, a sănătăţii fizice şi emoţionale la orice vârstă.