Studiile arată că aproape 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani au nevoie de tratament ortodontic. Vizita la specialistul în ordonţie devine astfel esenţială, deoarece tratamentul precoce duce la corectarea mai uşoară a problemele ortodontice. În plus, netratarea la timp poate avea drept consecinţe proceduri mai complexe, de lungă durată, sau chiar intervenţii chirurgicale.
Semnele clinice care ne arată necesitatea unui tratament ortodontic la copii sunt: dificultăţi în masticaţie, muşcarea buzei inferioare, pierderea precoce a dinţilor de lapte, sugerea degetului sau a suzetei după vârsta de 3 ani, spaţieri sau înghesuiri dentare, deglutiţie de tip infantil, poziţii vicioase în timpul somnului, erupţia anormală a dinţilor, dinţi supranumerari, bărbie ştearsă sau proeminentă sau creşterea asimetrică a maxilarelor.
”Prima vizită a copilului la medicul specialist ortodont ar trebui realizată nu mai tarziu de vârsta de 7 ani, deoarece problemele ortodontice sunt tratate mai uşor dacă sunt identificate din timp”, precizează dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist în ortodonţie şi ODF în cadrul Clinicii Stomatologice Multident.
Tratamentul ortodontic la copii se efectuează în două etape. În primă fază avem tratamentul interceptiv care se realizează la vârste cuprinse între 7 şi 8 ani şi durează între 12 şi 18 luni. Scopul acestui tratament este să păstreze şi să creeze spaţiu pentru dinţii permanenţi, dirijând astfel erupţia corectă a acestora. Metodele se stabilesc în funcţie de nevoile fiecărui copil.
A doua fază a tratamentului se începe atunci când au erupt majoritatea dinţilor permanenţi , respectiv în jurul vârstei de 11 ani şi presupune finisarea ocluziei şi corectarea poziţiei dinţilor. Acest lucru se realizează cu ajutorul aparatelor fixe (vestibulare sau linguale) care sunt lipite pe dinţi. Tratamentul durează între 18 şi 24 de luni, în funcţie de dificultatea cazului.
”Aparatul mobil trebuie purtat exact atât cât indică medicul specialist şi presupune respectarea anumitor reguli de igienă. Acesta trebuie spălat după fiecare masă , cel puţin o dată pe zi cu sapun şi periuţă. De asemenea, este indicat ca aparatul sa fie păstrat curat în cutia de protecţie”, a completat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist în ortodonţie şi ODF în cadrul Clinicii Stomatologice Multident.
Printr-o evaluare corectă şi timpurie îi acorzi copilului tău şansa de a avea un zâmbet frumos şi sănătos. Fiecare pacient este diferit, de aceea scopul medicului ortodont este de a asigura un tratament personalizat, în funcţie de nevoile individuale.
© Copyright:
Copilul tău: Când îi pui aparat dentar? Află răspunsul de la expert!
Studiile arată că aproape 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani au nevoie de tratament ortodontic. Vizita la specialistul în ordonţie devine astfel esenţială, deoarece tratamentul precoce duce la corectarea mai uşoară a problemele ortodontice. În plus, netratarea la timp poate avea drept consecinţe proceduri mai complexe, de lungă durată, sau chiar intervenţii chirurgicale.
Comentarii (2)
Doctorita asta ortodonta nu stie cum sa mai faca bani(asta este scopul ei in viata)si abereaza pe aici prin reportaje ca sa fraiereasca pe cei cu bani multi si care cred ca scriind este si o dr buna.Dc ar lucra si ar fi si buna nu ar avea nevoie de publicatii prin reviste.Nu o cauta nimeni pt ca este o gretzoasa .Va nenorociti dintii dc va apucati de tratamente ortodontice la ea.Mai bine mergeti la dr. de cartier care fac asta din placere .
Orice aparat dentar pana la ora actuala - provoaca parodontoza, automat. E mai usor sa o previi - decat sa o vindeci - in general e asa periculoasa incat nu se mai scapa de ea decat in cazuri foarte particulare. Cel mult reusesti sa o stopezi temporar - dar nu poti controla cand "o apuca" sa loveasca din nou. Stomatologia romaneasca - si traditia de la noi a ingrijirii dintilor - trebuie imbunatatita - dar nu cu prostie importata de la altii - ci cu ceva compatibil si care chiar ne ajuta. Uitati-va la americani in ce hal sunt dintii lor, cat de plini de infectii sunt prin gura iar tuturor de mici parintii le-au indesat aparate dentare in gura, e o traditie deja la ei, e un viciu national, aproape fiecare are macar o poza din perioada cand purta "brackets". Apoi urmeaza perioada cand isi lipesc placute peste dinte si afiseaza zambet alb - dar inauntru zac resturi alimentare care se descompun acolo iar chestia cu spalatul pe dinti pt ei e o corvoada greu de indurat - iar asta e o alta "traditie"/viciu national. Ei de copii isi umplu gura cu plastic sa aiba dantura alba, iar pe la 30 de ani deja au placa sau dinti pusi care pot ramane infipti in vreun hot-dog forever daca nu sunt atenti si musca mai tare. Cea mai mare rata la infectii dentare de la care cad dintii de tot - la ei este. Deci de la cine - si ce anume - doriti sa luati, ca idei bune de folosit ? Mi-ar parea rau sa stricati chiar tot ce mai mergea bine in Romania, vad ca acum v-ati bagat si in gura. Pareti f siguri pe voi ca si cum le stiti pe toate din toate domeniile, ce-ar fi sa va consultati si cu niste specialisti adevarati ? Altfel induceti lumea in eroare si multi chiar o iau de buna.
Posteaza comentariu