Poti sa plasezi bacteriile in topul factorilor care favorizeaza aparitia cariilor dentare. Bacteriile produc acid care pune dintii in pericol, atacand smaltul dintilor si formand cariile. Acest proces este unul natural, insa avem la indemana cel mai bun indicator care poate sa traga un semnal de alarma: saliva. Aceasta reduce atacul asupra smaltului, indeparteaza bacteriile si resturile alimentare acumulate, neutralizeaza acidul si remineralizeaza smaltul.
Capacitatea dintilor de a repara smaltul este limitata, ei reusind acest lucru prin extragerea mineralelor aflate in saliva. Din pacate insa, rata distrugerii smaltului de catre acidul din alimente o depaseste cu mult pe cea a repararii dintilor. In mod normal, nu simti cum acidul iti ataca dintii, aceasta operatiune fiind nedureroasa. Totusi, daca nu o tratezi la timp iti ataca nu doar invelisul dentar, ci si nervul sau chiar gingiile.
De aceea este esential sa adopti cateva masuri pentru a-ti asigura igiena si sanatatea dentara:
- Mare atentie la alimentele consumate! Trebuie sa stii o sursa permanenta de alimentare pentru bacterii sunt produsele si bauturile care contin zahar si carbohidrati. De asemenea, trebuie sa ai mare grija cu alimentele lipicioase (mierea, caramelul, dulceata) care raman pe dinti, permitand bacteriilor sa traiasca si sa atace smaltul;
- Pauza mai mare intre mese. Dupa masa, acidul creat de bacterii este neutralizat de catre saliva si expulzat din gura. Atunci este randul mineralelor continute de saliva sa repare smaltul dintilor. Cu cat intervalul orar intre mese este mai lung, cu atat vei permite mineralelor sa refaca portiuni mai mari din smaltul afectat;
- Vizitele regulate la stomatolog. Incearca sa mergi mai des la stomatolog pentru a te asigura ca dintii tai sunt sanatosi.
Teste care depisteaza riscul cariogenic in 15 minute
Pe langa aceste masuri de care trebuie sa tinem cont exista trei teste simple si nedureroase care depisteaza din timp factorii cariogeni. Actionand devreme vei reusi sa previi in loc sa tratezi si sa scapi de tratamentul stomatologic traditional. Despre ce teste este vorba si cum se realizeaza ele ne spune dr. Oana Taban, specialist stomatolog si director general al grupului de clinici Dent Estet.
1. Saliva Check Buffer verifica:
- fluxul, vascozitatea si consistenta salivei nestimulate, oferind informatii despre influenta stilului de viata al pacientului asupra sanatatii mediului oral;
- pH-ul salivei de repaus, determinand daca nivelul aciditatii este ridicat, ceea ce poate duce la aparitia eroziunilor sau a cariilor;
- cantitatea de saliva stimulata produsa, indicand existenta unor afectiuni ale glandei salivare;
- capacitatea tampon (calitatea) a salivei stimulate, stabilind eficienta salivei in neutralizarea acizilor din mediul oral.
2. Saliva Check Mutans este o metoda de diagnosticare in cabinet a nivelului ridicat de Streptococcus Mutans. Aceasta specie de bacterie joaca un rol important in initierea cariilor dentare. In combinatie cu alte informatii clinice, nivelul salivar al acestei bacterii este util pentru evaluarea riscului cariogen al pacientilor.
3. Plaque Indicator Kit identifica varsta si acidogenitatea placii bacteriene in doar 5 minute, ofera o imagine clara a zonelor in care exista acumulare de placa si face diferenta intre placa bacteriana nou formata si placa matura.
"Testele presupun o prelevare a unei mostre de saliva sau placa dentara din cavitatea bucala a pacientului, utilizand dispozitive si instrumente de recoltare de unica folosinta. Timpul de prelevare este de cateva secunde, iar rezultatele concrete ale fiecarui test in parte se obtin intre 5 - 15 minute. Acest interval de timp include si explicarea rezultatelor de catre un medic specializat, precum si recomandari formulate pentru fiecare pacient", explica specialistul stomatolog.
Ce se intampla dupa stabilirea gradului de risc cariogen?
Stabilirea diagnosticului se face pe baza unor rezultate concrete care pot sa indice un pH salivar acid, zonele-problema de acumulare a placii cariogene, precum si prezenta unui nivel crescut (de peste 5000,000cfu/ml) a bacteriei S. Mutans.
"In functie de diagnostic, acestea pot include o modificare a alimentatiei si a stilului de viata, utilizarea mai frecventa a produselor pe baza de fluor si a apelor de gura antibacteriene, periajul corect si profesional al dintilor, corectarea dezechilibrului mineral cu ajutorul produselor ce contin Recaldent, precum si utilizarea unor ionomeri de sticla ce elibereaza fluor pentru protejarea molarilor nou aparuti, permitand astfel tratamentul molarilor in eruptie si eventual partial acoperiti de tesut moale", explica stomatologul.
De asemenea, specialistul mai adauga ca o importanta primordiala o are si aspectul psihologic "in sensul motivarii pacientului pentru a-si imbunatati statusul oro-dentar, in urma analizarii rezultatelor testarii putandu-se concepe un plan de restabilire a echilibrului oral".
Pentru cine sunt recomandate aceste teste?
Dr. Oana Taban sustine ca aceste teste nu au limita de varsta si ca ar fi de preferat sa le realizam cat mai devreme, mai ales in cazul copiilor pentru a preveni problemele stomatologice ulterioare. Studii recente au demonstrat ca prevalenta cariilor in randul copiilor in varsta de 12 ani este de 1,0% in Austria, 1,2% in Franta, 2,8% in Romania si 4,4% in Bulgaria. De aceea, este bine ca parintii sa fie responsabili si sa sacrifice 200 ron pentru acest program complet de ingrijire medicala.
"Realizarea acestor teste in timp util permite adoptarea unor masuri care vor asigura igiena si sanatatea dentara – cum ar fi modificarea alimentatiei si, implicit, educarea in privinta igienei orale si a utilizarii produselor de ingrijire profesionale", completeaza specialistul stomatolog.