Cele mai bune alimente pentru dintii copiilor

Educatia in ceea ce priveste igiena orala se face incepand cu primii dinti de lapte, adica de la cateva luni de viata ale copilului. Cei mici trebuie invatati cum sa se spele pe dinti si ar fi indicat sa li se explice de ce este important sa faca aceasta de doua ori pe zi, iar controalele de rutina la medicul stomatolog, o data la sase luni, sa le fie la fel de familiare si lipsite de emotii negative precum vizitele la pediatru.

Insa, pe langa deprinderea acestor comportamente, copiii ar trebui sa beneficieze si de un regim alimentar care sa sprijine sanatatea danturii si a cavitatii bucale pentru ca, mai ales in perioada de crestere, asa cum se intampla in cazul celor mici, ajutorul primit de dantura din interiorul organismului este extrem de important.

In mare, un regim alimentar sanatos, cu cinci portii de fructe si legume zilnic, cu cat mai putine alimente procesate si care acopera toate grupele nutritionale este indicat pentru mentinerea starii de bine a intregului organism. Insa exista cateva categorii de alimente care aduc beneficii deosebite sanatatii danturii, iar copiii ar trebui sa le consume din plin:

•    Fructe si legume tari, adica pline de fibre, precum merele, morcovii, telina apio – acestea ajuta la curatarea danturii de placa dentara pentru ca au un efect de „detergent” in cavitatea bucala, stimuland si secretia de saliva – care contine, printre altele, si urme de calciu.

Este indicat sa va invatati copiii de cat mai devreme sa muste din aceste alimente intregi – in loc sa le consume pasate sau gata taiate in bucati – pentru a beneficia din plin de efectul de igienizare pe care-l au asupra danturii.

•    Alimente cu betacaroten: morcovi, spanac, salata verde, rosii, cartofi dulci, brocoli, dovleac, pepene galben, varza. Betacarotenul este un antioxidant pe care organismul in transforma in vitamina A, necesara pentru formarea smaltului dintilor.

•    Alimente cu Omega-3 si vitamina D: somon, sardine, macrou. Acesti acizi grasi esentiali, care nu pot fi sintetizati de organismul omenesc, au puterea de a tine la distanta bolile gingivale, iar vitamina D este profund implicata in dezvoltarea sistemului osos – mai ales in copilaria timpurie fiind esentiala introducerea ei in regimul alimentar – ajutand, totodata, si la formarea unei danturi puternice.
De asemenea, gratie vitaminei D, maxilarul si mandibula – oasele in care sunt infipti dintii – vor fi consolidate si vor creste sanatos.

•    Alimente cu vitamina C: citrice, fructe de padure, brocoli, rosii, mazare, varza de Bruxelles, spanac, conopida, patrunjel, busuioc, cimbru. Acest nutrient protejeaza copiii, mai ales, de aparitia scorbutului, o afectiune care se manifesta si prin sangerarea gingiilor si sensibilitatea dintilor. Vitamina C este un antiinflamator, iar in absenta sa gingiile devin foarte sensibile, orice frecare usoara putand provoca sangerarea lor. De asemenea, vitamina C este esentiala pentru fixarea fierului in organism (fie ca este luat din mancare, fie din suplimente), iar fierul ajuta la transportarea oxigenului la celule, inclusiv in zona bucala.
Carenta de fier se traduce intr-un randament scazut al celulei, din cauza insuficientei de oxigen, ceea ce incetineste dezvoltarea accelerata prin care copiii trec in primii ani de viata.

•    Alimente cu calciu: iaurt degresat, lapte degresat, migdale, seminte de chia, brocoli, peste la conserva (marinat cu tot cu oase), fasole verde, spanac. Aproximativ 99% din calciul aflat in organismul omenesc se gaseste in oase si dinti, acesta fiind cu atat mai important in perioadele de crestere. Astfel, copiii cu varste intre un an si trei ani au nevoie de 500 mg de calciu pe zi, copiii de 4-8 ani au nevoie de 800 mg de calciu pe zi, iar adolescentii (9-18 ani) au nevoie de 1 300 mg de calciu pe zi. Ca sa va faceti o idee: o cana cu lapte contine aproximativ 300 mg de calciu, 100 g de sardine contin cam 350 mg de calciu, iar 200 g de fasole alba fiarta contin 132 mg de calciu.