O dieta sanatoasa este la fel de importanta pentru sanatatea orala ca si pentru restul corpului. Lipsa anumitor vitamine din dieta ta poate avea consecinte grave asupra dintilor si gingiilor tale.
Seniorii sunt cei care sufera cel mai des din cauza deficitului de vitamine, intampinand probleme in asimilarea nutrientilor din alimente. Insa si tinerii pot avea astfel de probleme. Medicul tau te poate ajuta sa afli ce vitamine iti lipsesc si cum poti rezolva aceasta problema, iar stomatologul iti poate spune daca problemele orale sunt provocate de un deficit de vitamine.
Iata cateva dintre vitamine si cum lipsa lor iti poate afecta sanatatea orala.
Vitamina B
Dintre simptomele carentei de vitamina B face parte si senzatia de arsura in cavitatea bucala, in special la nivelul limbii. Persoanele cu acest deficit pot intampina probleme si in inghitirea alimentelor, iar limba o pot simti umflata.
Carenta de vitamina B poate duce si la anemie (un numar prea mic de celule rosii). Deficitul sever de vitamina B12 poate provoca probleme neurologice.
Carenta de vitamina B poate duce si la aparitia afectiunilor:
- Cheilita angulara (inflamatie dureroasa si fisuri la colturile gurii);
- Stomatita aftoasa recurenta - Anemia, care poate fi provocata si de deficitul de vitamina B, creste riscul aparitiei acestei afectiuni;
- Candidoza orala cronica;
- Glosita atrofica.
Iata cateva surse de vitamina B:
- tiamina (vitamina B1): carne de porc, cereale, legume, nuci;
- riboflavina (vitamina B2): produse lactate, oua, ficat, migdale;
- niacina (vitamina B3): alimente bogate in proteine, carne, ficat, peste, cereale, arahide;
- piridoxina (vitamina B6): carne, peste, cereale, banane, legume, nuci, fructe;
- cobalamina (vitamina B12): peste, carne, lactate, oua, cereale;
- acid folic: legume, broccoli, sparanghel, cereale, nuci, suc de portocale.
Fier
Simptomele deficitului de fier sunt similare cu cele ale vitaminei B:
- senzatie de arsura in cavitatea bucala;
- infectii;
- limba se inroseste si se umfla;
- apar inflamatii si tesutul oral se deschide la culoare.
Carenta de fier poate aparea ca urmare a unei diete alimentare sarace sau din cauza unor probleme intestinale care reduc absorbtia de fier. Poate fi si rezultatul unor pierderi regulate de sange precum menstruatii abundente sau sangerari interne. Deficitul de fier poate provoca anemie.
Dintre sursele bogate in fier fac parte:
- carnea slaba;
- fasolea;
- painea integrala;
- ouale;
- pestele.
Vitamina C
Vitamina C este numita si acid ascorbic. Acesta vitamina ajuta la sintetizarea colagenului, o proteina care intareste oasele, cartilajele, muschii si vasele de sange. Carenta poate provoca sensibilitate gingiilor, acestea sangerand usor.
Deficitul de vitamina C poate avea si simptome precum oboseala.
Surse de vitamina C:
- citrice;
- tomate;
- capsuni;
- cantalup.
Fumatul ajuta la eliminarea vitaminei C din organism si din acest motiv fumatorii au nevoie de suplimente.
Vitamina A
Vitamina A ajuta la dezvoltarea celulelor si la mentinerea sanatatii acestora. Carenta de vitamina A poate duce la vindecarea foarte lenta a afectiunilor orale.
Surse de vitamina A:
- ficat;
- legume si fructe de culoare galbena si portocalie (caise, cantalup, morcovi).
Vitamina D
Vitamina D "lucreaza" impreuna cu calciul pentru mentinerea sanatatii oaselor. Deficitul de vitamina D poate afecta oasele si le poate face fragile. In gura, lipsa vitaminei D poate provoca boli gingivale si chiar fracturarea maxilarului. La o varsta frageda, carenta poate afecta formarea dintilor.
Organismul isi poate "fabrica" singur vitamina D, daca este expus la soare timp de cateva minute, de 2-3 ori pe saptamana. Vitamina mai poate fi gasita in:
- peste;
- produse lactate;
- oua;
- cereale.
Vitamin K
Si o carenta de vitamina K poate afecta sanatatea orala. In mod normal, aceasta vitamina este produsa de bacteriile din intestine, insa poate fi gasita si in:
- varza de Bruxelles;
- broccoli;
- lapte;
- oua;
- carne de vita.
Vitamina K ajuta la producerea proteinelor care permit inchegarea sangelui. Persoanele cu un deficit de vitamina K pot suferi sangerari excesive dupa o extractie, sau chiar dupa o simpla curatare a dintilor iar vindecarea ranilor poate dura foarte mult.