Bolile gingivale cresc riscul de cancer

Un zambet frumos nu e doar un plus la aspectul fizic, ci acesta iti poate influenta si starea generala de sanatate. Conform unui studiu efectuat recent, bolile gingivale pot creste riscul de cancer la nivelul gatului si capului.
Cercetatorii de la Universitatea Buffalo din Statele Unite au observat ca pacientii cu tumori localizate la nivelul capului sau gatului au mai multe sanse sa sufere si de periodontita cronica. Periodontita este afectiune a gingiilor care duce la pierderea progresiva a tesuturilor moi si osoase care inconjoara dintele.


Risc de cancer de patru ori mai mare

Specialistii sustin ca fiecare milimetru de pierdere osoasa provocate de aceasta afectiune creste riscul de cancer de peste patru ori. Rezultatele studiului pot explica de ce numarul cazurilor de tumori la nivelul gatului si capului continua sa creasca desi numarul persoanelor care renunta la fumat creste. De asemenea, cercetarea aduce noi dovezi asupra faptului ca infectiile si inflamatiile cronice influenteaza nivelul de risc al unor afectiuni precum cancer sau boli de inima.

La studiu au participat 226 de bolnavi de cancer si 207 de persoane fara aceasta afectiune.
Rezultatele au aratat ca fiecare milimetru de pierdere osoasa cauzata de periodontita cronica este asociata cu un risc de patru ori mai mare de aparitie a unei tumori la nivelul gatului sau capului. Legatura dintre bolile gingivale si cancer s-a dovedit a fi mai puternica in cazul tumorilor localizate la nivelul cavitatii bucale.

Se pare insa ca afectiunile gingivale nu favorizeaza doar aparitia cancerului. Specialistii le-au asociat si cu alte boli.


Influenta sanatatii orale

Boli cardiovasculare. Cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca aparitia anumitor afectiuni cardiovasculare poate fi influentata de sanatatea orala. Desi anumite studii asociaza afectiunile periodontale cu bolile de inima, sunt necesare mai multe date pentru ca acest fapt sa fie confirmat.

Conform uneia dintre teorii, afectiunile gingivale permit intrarea bacteriilor in fluxul sanguin, unde adera la depozitele adipoase din vasele coronariene.
Astfel se pot forma cheaguri de sange care pot provoca un infarct miocardic.

Dementa. Specialistii au mai descoperit ca bolile gingivale cresc si riscul aparitiei dementei la persoanele cu o varsta inaintata.

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia inflamatiilor cronice in randul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Persoanele cu aceasta afectiune prezinta un risc mai mare de a suferi de boli gingivale, iar un studiu a descoperit ca acestea au un numar de dinti lipsa mai mare.

Nastere prematura. Exista studii care au asociat bolile gingivale cu nasterea prematura. Acesta este unul dintre motivele importante pentre care trebuie sa ai grija de sanatatea dintilor si gingiilor tale atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia.

Nu uita ca in aceasta perioada nivelul hormonilor se schimba considerabil, iar un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcina pana in luna a opta).


Diabet. Diabetul creste riscul de aparitie al afectiunilor gingivale, cariilor, pierderii dintilor, xerostomiei (senzatia de gura uscata) si a diferite infectii orale, iar o sanatate orala precara poate ingreuna controlarea diabetului. Infectiile pot provoca si cresterea nivelului de zahar din sange si astfel este nevoie de mai multa insulina.

Osteoporoza. Primele simptome ale pierderii densitatii osoase pot aparea la nivelul dintilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoza in cazul in care ai o problema cu pierderea dintilor. Cauza este scaderea nivelului de calciu din organism, specifica acestei afectiuni, care afecteaza maxilarul si mandibula.

Tulburari de alimentatie. O persoana bulimica trece prin episoade de excese alimentare si de autoinducere a varsaturilor.
Acidul gastric din voma afecteaza smaltul dentar, ducand la aparitia cariilor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popa pe 22 Dec 2009, 20:10
    boli

    http://designmylaptop.ro/inscrieri/022e4fbffba40d302f1b0225f1c9d611/

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod