Nu contează în ce ordine le folosești, ci să te asiguri că zilnic îți periezi dinții și folosești ața dentară, susține doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. Iată care sunt sfaturile specialistului ca să folosim corect ața dentară și să nu facem greșeli!
Ața dentară: cum să o folosești corect
Primul pas în folosirea aței dentare este tăierea unei bucăți de aproximativ 1 m, după care ambele capete ale aței se înfășoară în jurul degetelor mijlocii; între degete se lasă aproximativ 3-5 cm de ață dentară liberă pentru lucrul efectiv.
Folosind indexul și degetul mare ața se împinge ușor între dinți, cu grijă că gingia să nu fi traumatizată. Scopul este de a curăța suprafețele interdentare, nu gingiile.
În spațiul dintre dinți se rulează ața de fiecare parte a dintelui, dându-i forma literei C (îmbrățișează dintele); ața dentară trebui deplasată ușor înainte și înapoi și în sus și în jos.
Se curăță, apoi, suprafața opusă a dintelui adiacent. Ața folosită se înfășoară pe unul dintre degete și se derulează de pe degetul opus ață curată, pentru a o folosi în următorul spațiu interdentar.
Ața dentară: ce greșeli să eviți
Deși ața dentară este esențială pentru a avea o dantură sănătoasă, folosirea ei într-un mod necorespunzător poate însemna o igienă orală incompletă sau, mai rău, poate traumatiza gingiile. Iată câteva greșeli care ar trebui evitate:
Folosirea aței dentare prea rar
Frecvența optimă este de 2 ori pe zi, mai ales seara înainte de culcare, pentru a nu lasă bacteriile din placă să se înmulțească întreaga noapte.
Nu sunt curățate toate suprafețele dentare
Din grabă sau din comoditate, uneori sunt neglijate suprafețele din spatele ultimilor dinți sau nu sunt curățate fiecare dintre cele două suprafețe aflate față în față între cei doi dinți din fiecare grup.
Folosirea unei presiuni prea mari
Dacă se apasă prea puternic, acest lucru nu înseamnă că folosirea aței dentare va fi mai eficientă; dimpotrivă, riscăm tăierea gingiei.
Posteaza comentariu