Te speli regulat pe dinţi, foloseşti aţă dentară şi urmezi întocmai sfaturile dentistului. Totuşi, zâmbetul tău nu este tocmai perfect. Albirile profesionale, deşi eficiente, dau rezultate doar pentru o anume perioadă de timp. Există însă şi anumite metode pe care le poţi urma pentru a-ţi menţine dinţii albi.
Iată 6 alimente pe care specialiştii de la WebMD îţi recomandă să le eviţi sau să le consumi cu moderaţie.
Ceaiul
Deşi este considerată o bautură sănătoasă, stomatologii susţin că ceaiul (în special cel negru) poate provoca mai multe pete chiar şi decât cafeaua.
Sosurile
În special cele colorate, precum cel de tomate. Spală-ţi dinţii imediat dupa masă pentru a reduce efectul.
Băuturile energizante pentru sportivi
Atât bauturile cât şi alimentele acide pot duce la pătarea dinţilor, atacând smalţul. Optează pentru un consum mai mare de apă.
Vinul
Este una dintre cele mai periculoase băuturi când vine vorba de culoarea danturii tale. Nu doar vinul roşu, ci şi cel alb îţi poate afecta dinţii.
Băuturile carbogazoase
Aciditatea acestor băuturi pot provoca serioase probleme danturii tale, în cazul în care sunt consumate frecvent. În plus, majoritatea conţin şi cantităţi mari de zahăr, dăunătoare dinţilor.
Dulciurile
Indiferent că vorbim de bomboane sau prăjituri, ştim că dulciurile reprezintă inamicul principal al dinţilor sănătoşi. Consumate cu moderaţie, acestea nu reprezintă un pericol mare pentru albul dinţilor.
Protejează-ţi dinţii!
Este nevoie de puţin efort pentru un zâmbet frumos. Este recomandat să:
- Reduci consumul de cafea, vin şi tutun;
- Consumi cât mai multe crudităţi. Pe lângă faptul că reprezintă o gustare sănătoasă, ajută şi la curăţarea danturii;
- Consumi căpşuni. Acestea au efect natural de albire şi sunt bogate în vitamina C. Sunt un remediu delicios împotriva îngălbenirii dinţilor;
- Foloseşti aţa dentară zilnic. Petele se formează uşor între dinţi, iar aţa dentară este cea mai eficientă soluţie de curăţare a acestor spaţii;
- Efectuezi un periaj de două ori pe zi;
- Foloseşti paiul pentru băuturi. Utilizănd paiul, reduci contactul pe care băutura îl are cu dinţii şi astfel îi protejezi de acizi.
Cum scapi de pete?
În cazul în care nu eşti mulţumită de culoarea dinţilor tăi, consultă un medic. În funcţie de intensitatea petelor, se stabileşte metoda de tratament. "Când coloraţiile nu sunt de intensitate foarte mare, ele pot fi îndepărtate prin albire sau albire combinată cu microabraziune, după o igienizare profesională prealabilă. Cu cât intensitatea coloraţiilor creşte, cu atât se complică tratamentul. Se pot folosi faţete ceramice sau din compozit sau coroane integral ceramice," explică dr.