2 - 5% risc de eşec al implantului dentar
După aproape 50 de ani de la prima operaţie de implant dentar, statisticile demonstrează că încă există o rată de 2 - 5% la nivel mondial a eşecului acestui tratament. Retratamentul este dificil, presupune costuri mai mari şi perioada lungă de refacere.
“O operaţie de implant dentar poate fi considerat un succes când depăşeşte perioada de 1 an. De asemenea, eşecurile sunt fie premature, în cursul primelor 2 luni, fie târzii, până la 1 an. Garanţia oferită pacientului este atât pentru mine ca medic, cât şi pentru pacient, dovada siguranţei unui tratament reuşit.”, susţine Dr. Dragoş Calangiu, medic specialist implantolog la DENT ESTET.
Primele 6 cauze ale eşecului
Factorii cel mai des întâlniţi atunci când implantul este un eşec sunt insuficienta experienţă a medicului implantolog, calitatea inferioară a materialelor, procesul de diagnosticare incomplet, încărcarea timpurie a lucrării protetice, sterilizarea precară şi mobilitatea implantului.
Plasarea implanturilor este un proces sofisticat, care necesită îndemânare bună şi un tratament atent de catre stomatologi. Orice neglijenţă din partea dentistului s-ar putea dovedi costisitoare pentru pacient.
Pentru a economisi timp şi bani, unii medici stomatologi elimină analizele necesare de sânge şi utilizează doar radiografia 2D în loc de radiografia panoramică - 3D. De asemenea, alegerea unor materiale inferioare calitativ pun în pericol sănătatea pacientului.
Efectele negative ale eşecului unui implant dentar
1. „Paralizie parţială” - leziunea nervilor. Dacă implantul este inserat lângă sau chiar în nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei părţi a gurii, tradusă prin amorţirea permanentă. Unele cazuri rămân netratabile, efectele fiind permanente.
2. Ţesuturi lezate sau distruse. Procedura de implant dentar poate provoca leziuni şi/sau deteriorări ale ţesuturilor, ceea ce duce la inflamaţie temporară. Dacă după câteva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul dentist implantolog. În cel mai rău caz, implantul este scos, fiind necesare intervenţii de adjuvare care pot dura câteva luni.
3. Pierderea implantului dentar. Mobilitatea implantului (când se mişcă) este rezultatul inserării necorespunzatoare sau lipsa acceptării de către organism. Dacă este cazul, înlocuirea implantului dentar ar trebui să fie făcut cât mai curând posibil. Locul unde a fost inserat implantul suportă un retratament. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant.
4. Afectarea sinusurilor. Operaţia de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile când lungimea implantului inserat este prea mare. Uneori, implantul se retrage, recuperarea durează câteva luni, iar apoi medicul dentist decide dacă se mai poate reinsera un nou implant.
Comentarii (4)
IMplanturile dentare ar trebui promovate de catre sistemul de sanatate romanesc
Ideal e ca, pentru implanturile dentare, oamenii sa mearga la un chirurg OMF (oro-maxilo-facial), sa faca tomografie computerizata Cone-Beam, sa aleaga implanturi de calitate, produse de firme renumite (Straumann - Elvetia; Nobel Biocare - Elvetia; Zimmer - SUA; Bicon - SUA (mini-implanturi inovative pentru pacientii cu putin os) ). Din pacate, clinici/medici care sa lucreze cu aceste marci de implanturi sunt greu de gasit in Romania (din cauze financiare). Daca nu aveti posibilitatea pentru o interventie de calitate, sau la un medic bun/recomandat, riscati multe: atingerea nervilor (fapt ce are ca efect paralizia faciala), tesuturi distruse, afectarea sinusurilor, alergii, etc. Prin urmare, in acest caz, mai sigura este clasica metoda a "puntii" dentare, acolo unde sunt suficienti dinti/radacini. Desi implanturile dentare sunt banalizate (din cauza reclamei intensive ce si-o fac diferitele clinici ahtiate dupa bani), ele reprezinta o interventie chirurgicala majora, taierea gingiei, forarea osului cu un sfredel, ce nu e deloc o banalitate. Aveti grija cine vi le face si sa nu cadeti in capcanele incompetentilor lacomi dupa bani! Pentru persoanele alergice la metal (aceasta se poate descoperi dupa un set de analize), s-au creat, mai nou, implanturile din dioxid de zirconiu (ZrO2). Acestea au culoarea alba, nu prezinta dunga gri la gingie, cum prezinta implanturile de titan si nu cauzeaza alergii. Iarasi, din pacate, aceste implanturi sunt deocamdata disponibile in zonele mai dezvoltate de pe glob (plus specialisti realmente experimentati in lucrul cu ele).
Îţi recomand să te-mpuşti. Sau măcar să te loveşti peste degete.
Va recomand cabinetul Dlui Dr. Razvan Balcu , www.rbdental.ro , telefon 0725.144.410 , 0745.080.731
Posteaza comentariu