Initiatorii campaniei sunt: Ministerul Sanatatii prin Institutul National Matei Bals, Centrul romana HIV/SIDA, organizatiile de persoane arfectate si infectate, organizatii ale societatii civile si agentii ale ONU care doresc sa readuca in atentie problema prevenirii HIV si a accesului la informatie, educatie si mijloace de prevenire.
La acest eveniment a participat si ministrul sanatatii, Eugen Nicolescu.
Tot, astazi, milioane de oameni de pe tot globul marcheaza a 20-a zi mondiala SIDA. Din 1988 de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a chemat la marcarea primei zile mondiale SIDA, aceasta maladie a devenit una din problemele cruciale ale timpului nostru. In timp, epidemia s-a globalizat si s-a feminizat.
Tema zilei mondiale SIDA de anul acesta este leadership-ul, deoarece fara acesta nu se la reusi stoparea epidemiei.
SIDA este o epidemie diferita de oricare alta. Este o problema sociala, de drepturi ale omului si o problema economica. Aceasta ii afecteaza pe adultii tineri chiar atunci cand ei ar trebui sa poate contribui la dezvoltarea economica, la dezvoltarea intelectuala si la cresterea unor noi generatii. Epidemia afecteaza mai ales femeile si a facut milioane de copiii orfani.
"Leadership-ul sustinut si accelerarea actiunilor contra SIDA nu sunt numai pentru politicieni. Sunt si pentru lideri religiosi, comunitati, tineri, directori, lideru de sindicate. Sunt si pentru persoanele care traiesc cu HIV, familiile si prietenii acestora. Sunt si pentru tine, pentru mine, pentru noi toti, pentru a lua initiativa de a contribui la eliminarea stigmatei si dicriminarii, pentru a milita in favoarea alocarii de resurse suplimentare pentru lupta contra SIDA", a declarata Dr. Peter Piot, director executiv UNAIDS.
Depasirea stigmatei asociate SIDA ramane una dintre cele mai mari provocari. Este una din barierile principale in calea unei actiuni publice contra SIDA. Este unul din motivele pentru care epidemia continua sa provoace devastare oriunde pe glob.
"Astazi fac apel la reinnoirea leadership-ului pentru eradicarea stigmatei asociate cu HIV. Aplaud pe acei oameni curajosi care nu isi ascund diagnisticul seropozitiv, care militeaza neobosit pentru drepturile seropozitivilor, care ii educa pe altii despre SIDA. Fac aple la leadershi in cadru guvernelor pentru intelegerea epidemiei si a aloca resursele acolo unde ele sunt cele mai necesare. Si mai fac apel la toate nivelurile pentru un efort concentrat pentru a reusi cresterea accesului la prevenire, tratament, ingrijiri si suport cat mai aproape de un acces universal pana in 2020, asa cum s-au angajat toate guvernele in urma cu un an", a declarat Secretarul General al Natiunilor Unite.
Totalul persoanelor diagnosticate cu infectia HIV/SIDA din Romania se ridica in septembrie 2007 la 17258, dintre care 4923 au decedat. Chiar daca se afla in aceasta situatie, Romania este o exceptie pozitiva in intrega Europa Centala si de Est, acest lucru fiind pus pe seama programelor de preventie, majoritatea dedesfasurate de organizatii neguvernamentale.
Principalele probleme cu care se confrunta tinerii infectati sunt legate de nivelul redus de educatie (in special care urmare a stari de sanatate si a discriminarii cu care s-au confruntat la scoala) care accentueaza dificultatile legate de integrarea in munca. Mai mult etapa de viata pe care acesti tineri o traverseaza determina preocupari legitime legate de inceperea unei vieti autonome, dorinta de a-si intemeia o familie si de a avea copii.
Anul trecut statele membre ale ONU s-au anagajat sa creasca accesul la prevenire, tratamant, ingrijiri si sprijin HIV catre un acces universal. Peste 2 milioane si jumatate de persoane din tarile in curs de dezvoltare primesc acum tratament cu medicamente antiretrovirale, din aceasta cauza infectia este in declin in multe tari.
In prezent, provocarea este sustinerea acestei tendinte, mentinerea SIDA in topul agendei si accelerarea actiunilor la nivel national si local. Exista inca un deficit serios de resurse, iar sigma si discriminarea legate de SIDA continua sa predomine. De aceea 2 treimi din cei care au nevoie de tratament antiretrovital nu il primesc si cel putin unul din 10 omameni la risc de infectare au mijloace de a se proteja.
Indiferent de ce facem in viata, de unde locuim, intr-un fel sau altul, cu totii traiam cu HIV, suntem afectati de HIV. Din aceasta cauza trebuie sa ne asumam cu totii responsabilitatea pentru un raspuns adecvat. De ziua mondiala SIDA sa aratam cu totii leadership-ul necesar su sa ne ridicam la inaltimea responsabilitatilor pe care le avem.
© Copyright:
Ziua Mondiala SIDA
Campania nationala anti-SIDA a fost relansata, astazi, sub un nou slogan - "Deschide-ti inima, invata sa iubesti". In primele 9 luni ale anului 2007, in Romania, s-a inregistrat o scadere usoara a persoanelor infectate cu virusul HIV fata de primelel 9 luni ale lui 2006. In 2007 ca si in anul precedent, principala cale de transmitere este cea sexuala - cu peste 60% din cazuri, iar pricipala grupa de varsta afectate sunt tinerii intre 15 si 29 de ani, care reprezinta aproximativ 60% din cazuri.
Comentarii (1)
Nu cumva 1 dec este ziua internationala ANTI sida ? Caci prin ziua mondiala sida eu inteleg ca sarbatorim sida. Daca ma insel scuzati-ma. Dar daca nu ma insel?
Posteaza comentariu