La 24 martie 1882 Robert Koch, bacteriolog german, anunta ca a descoperit bacilul TBC. Pentru a marca aceasta data, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat 24 martie "Ziua Mondiala impotriva Tuberculozei".
Continuand campania initiata in 2008, mesajul OMS pentru 2009 ramane "I am stopping TB". Ca raspuns la acest mesaj, o serie de institutii guvernamentale si neguvernamentale din Romania au decis sa se implice impreuna in organizarea unei campanii de informare-educare-comunicare a populatiei pentru prevenirea si controlul tuberculozei (inclusiv a unei conferinte de presa), care sa marcheze in data de 24 martie 2009 importanta pe care Romania o acorda acestei probleme prioritare de sanatate publica. OMS arata ca tara noastra ocupa locul cinci in Europa in ceea ce priveste incidenta bolii si mortalitatea din cauza TBC, desi, in urma aplicarii Strategiei DOTS din ultimii cinci ani, se inregistreaza o stagnare a numarului imbolnavirilor.
Tuberculoza este produsa de bacilul Koch, o mycobacterie foarte rezistenta la frig si caldura, care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen cum ar fi plamanii. Nu are simptome proprii care sa sugereze de la inceput afectiunea, ci evolueaza lent pana la forme avansate de boala. Principalul simptom este tusea, initial neproductiva, apoi cu secretie mucopurulenta.
Tuberculoza este o boala a saraciei si ocupa locul doi la nivel mondial, dupa SIDA, in randul maladiilor infectioase cu cele mai multe decese. Potrivit datelor OMS, anual mor din cauza acestei boli aproximativ 1,6 milioane de oameni, cele mai afectate fiind tarile sarace din Africa si Asia de sud-est.
Vezi filmuletul de pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor
Ziua Mondiala impotriva Tuberculozei
In fiecare an pe data de 24 martie este marcata in lumea intreaga Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice. Campaniile anti-TBC de anul acesta se desfasoara sub deviza "Eu opresc TBC-ul".
De TopSanatate
Posteaza comentariu