Ziua Internationala Alzheimer, sub deviza "Actiunile noastre conteaza"

Ziua Internationala Alzheimer este marcata in fiecare an in data de 21 septembrie, prin activitati menite sa traga un semnal de alarma asupra gravitatii si raspandirii acestei boli. "Actiunile noastre conteaza" este deviza propusa de Alzheimer Disease International, pentru a-i incuraja pe oameni sa vorbeasca deschis despre experientele lor ca pacienti ori ca persoane care ingrijesc bolnavi cu dementa. Societatea Romana Alzheimer desfasoara in perioada 18-24 septembrie activitati de informare cu privire la dementa.

Pe data de 18 septembrie au fost distribuite materiale informative in mari centre comerciale din Bucuresti si Brasov.

Alzheimer este o boala progresiva, incurabila, care distruge treptat celulele neuronale. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa. Prevalenta bolii este de 6% in tarile dezvoltate si se dubleaza la fiecare 5 ani dupa varsta de 60 de ani. Prevalenta este mai mica in tarile in curs de dezvoltare, din cauza faptului ca boala este subdiagnosticata. Pacientii afectati incep sa aiba probleme de memorie, tulburari comportamentale, precum si pierderea capacitatii de a indeplini activitatile zilnice.
Dementa nu afecteaza doar pacientul, ci are repercusiuni si asupra familiei si a celor implicati in ingrijirea bolnavului. Dementa este un sindrom care, pe langa complexitatea manifestarilor clinice, pune in discutie si alte aspecte legate de perceptia noastra fata de oameni, in general. De multe ori, din cauza sentimentelor de disperare si a descurajarii membrilor familiei in fata unor manifestari si gesturi greu de inteles ale celor bolnavi, se pot crea situatii care par fara iesire.

Adesea, cei bolnavi par a nu mai fi persoanele care erau inainte de declansarea bolii.
Un diagnostic precoce si precis, alaturi de un tratament sustinut pe termen cat mai lung, este cheia succesului si unica speranta a pacientilor si a familiilor lor. Perioada de evolutie a bolii este intre 8 si 20 de ani, dar gasirea unui tratament care sa intarzie instalarea bolii cu 5 ani ar putea reduce numarul bolnavilor cu 50% dupa 50 de ani... Studiul "Boala Alzheimer in Romania" (Societatea Romana Azheimer cu sprijinul Companiei Pfizer) a relevat faptul ca nivelul de cunostinte cu privire la boala Alzheimer este scazut in randul populatiei, estimandu-se ca in tara noastra exista intre 250.000 si 350.000 de persoane cu dementa.
In lume exista 18 milioane de persoane cu dementa, iar pana in 2025 numarul lor va creste la 34 de milioane. Mai mult de 7 din 10 persoane suferind de Alzheimer traiesc acasa.

Sursa: www.eva.ro