Un consum ridicat de zahar nu afecteaza in mod direct rezistenta insulinica, si ulterior riscul de aparitie a diabetului, sustin expertii irlandezi
In urma unui studiu realizat pe o perioada de 6 saptamani, in care 13 barbati sanatosi au urmat fie o dieta bogata in zaharuri (care asigura 25% din necesarul de energie), fie o dieta care asigura doar 10% din acest necesar. Rezultatele nu au aratat nicio diferenta semnificativa in privinta rezistentei insulinice in cele doua cazuri.
"In mod traditional, zaharul a fost asociat cu dezvoltarea diabetului.
Aceasta descoperire recenta vine sa contrazica ideea initiala, aratand ca un consum dublu de zaharuri fata de doza recomandata nu creste riscul de diabet", sustine Steven Hunter, coordonatorul studiului.
O dieta bogata in zaharuri nu este un factor de risc pentru diabet, insa contribuie semnificativ la cresterea in greutate si obezitate. "Obezitatea, in special la maturitate, reprezinta un factor de risc pentru aparitia diabetului de tip II. Este indicat sa mancam sanatos, sa avem o dieta echilibrata plus miscare fizica de 5 ori pe saptamana (cel putin cate 30 de minute), pentru a reduce riscul de diabet si alte probleme de sanatate", afirma expertii.