O dieta saraca in proteine poate oferi protectie impotriva diferitelor tipuri de cancer, insa una bogata in proteine creste riscul tumorilor maligne
"Stim cu siguranta ca exista o legatura stransa intre alimentatie si cancer. Exista cateva tipuri de cancer care sunt in legatura cu nivelul IGF1, factor de dezvoltare a insulinei care stimuleaza proliferarea celulelor", afirma dr Luigi Fontana, coordonatorul studiului.
Un nivel ridicat de IGF1 creste riscul de a transforma celulele sanatoase in celule cancerigene, sustin expertii. "De asemenea am descoperit ca persoanele care urmeaza o dieta saraca in calorii si proteine au un nivel scazut de IGF1 comparativ cu sportivii care au urmat o dieta vestica (bogata in proteine si saraca in fibre). Acest lucru scoate in evidenta faptul ca un aport scazut de proteine poate reduce nivelul de IGF1, independent de greutatea corporala", explica Luigi Fontana.
De asemenea, nivelul ridicat de IGF1 determina si o crestere a incidentei cancerului mamar, de prostata si colon.
Doza zilnica recomandata de proteine este de 0,8 grame. Expertii considera ca trebuie sa includem in dieta zilnica cereale integrale, fasole, fructe, legume si sa reducem consumul de produse animale. Alege mai degraba carnea de peste, lactatele degresate si ocazional, carnea rosie. Astfel vei reduce numarul caloriilor si cantitatea de proteine consumate, rezultand si un nivel scazut de IGF1.
Posteaza comentariu