Descoperirea cercetatorilor despre faptul ca zaharul brun previne aparitia diabetului de tip 2
"In functie de origine si de gradul de rafinare, indulcitorii pot contine semnificative cantitati de antioxidanti care au capacitatea de a controla presiunea sanguina si sa previna afectiunile cardiovasculare", declara Kalidas Shetty, de la Universitatea Massachusetts Amherst.
"Anumiti indulcitori au un potential ridicat de a inhiba actiunile enzimelor implicate la aparitia diabetului de tip 2, totodata acesti indulcitori stau la baza medicamentelor folosite pentru tratarea acestei afectiuni".
Cercetatorii au analizat o larga varietate de indulcitori si au descoperit ca zaharul brun contine un nivel ridicat de antioxidanti fenolici decat zaharul normal.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca indulcitorii inhiba activitatea alfa-glucosidasei, o enzime care tempereaza nivelul glucozei din sange prin controlarea trecerii zaharului la nivelul intestinului subtire.
"Diabetul este caracterizat printr-o rapida crestere a nivelului glucozei din sange dupa mese. Inhiband alfa-glucosidase, pe baza caruia sunt realizate mai multe medicamente folosite pentru tratarea diabetului, poti preveni aceasta afectiune", sustine Shetty.
"Inlocuind zaharul din mancaruri, si bauturile cu calorii putine cu indulcitorii non-calorici este una dintre strategiile pe termen lung care previne diabetul de tip 2", a mai adaugat Shetty.