In Romania numarul de cazuri (cumulativ) de HIV/SIDA este de 15.085, dintre care 9.737 sunt copii. Numarul de pacienti din evidenta activa HIV si SIDA este de 8.385, sub tratament ARV fiind 6.521.
(Sursa: Compartimentul pentru Monitorizare si Evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania - INBI "Prof.Dr.M.Bals")
HIV reprezinta acronimul denumirii in limba engleza a virusului Human Immuno-Deficiency Virus, adica virusul imuno-deficientei umane. HIV este virusul care duce la SIDA, insa cu toate acestea o persoana poate fi infectata cu HIV multi ani fara sa dezvolte SIDA. Termenul "SIDA" se aplica la stadiile cele mai avansate de infectie HIV.
Multe persoane nu prezinta nici un simptom in perioada imediat urmatoare infectarii cu HIV. Unii insa prezinta o boala asemanatoare gripei care apare la 1-2 luni dupa expunerea la virus. Acestia pot suferi de cefalee, febra, stare generala proasta si marirea ganglionilor(adenopatie). Aceste simptome dispar de obicei in interval de cca. o saptamana pana la o luna si sunt foarte des gresit interpretate drept alta infectie virala.
Simptomele mai persistente sau mai severe pot sa nu apara timp de zece sau mai multi ani dupa patrunderea HIV in organismul adult, si timp de cca. doi ani la copiii nascuti cu infectie HIV.
7000 de persoane infectate zilnic cu HIV
In fiecare zi, la nivel global, aproximativ 7000 de persoane au fost infectate cu HIV anul trecut, dintre care 1100 sunt copii cu varste sub 15 ani. Conform statisticilor, peste 95% dintre persoanele infectate provin din tarile sarace sau in curs de dezvoltare. Ultimele date arata ca la nivel global exista 33,2 milioane persoane aflate in viata cu HIV.
De TopSanatate
Posteaza comentariu