Unul din cinci romani sufera de incontinenta urinara

18% dintre persoanele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara, potrivit unui studiu realizat in Romania la sfarsitul anului trecut. Este vorba despre orice pierdere involuntara a urinei care poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Atentie! Nu apare doar la persoanele in varsta.

Nimeni nu discuta cu usurinta despre acest subiect: pierderea involuntara a urinei. Insa, daca gradul de disconfort este mare, ai probleme in controlarea vezicii urinare si acest lucru ajunge sa iti afecteze calitatea vietii este bine sa iti iei inima in dinti si sa ceri parerea unui medic urolog. "Incontinenta urinara este generata de anumite conditii si este foarte greu de suportat. Avand o incidenta atat de mare a devenit o problema de sanatate publica", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.



Pierderea involuntara de urina apare atunci cand musculatura pelvina (muschii de sub vezica urinara care inconjoara uretra prin care este evacuata urina) este slabita si urina nu mai poate fi retinuta in conditii bune. Pentru a intelege mai bine procesul de evacuare a urinei, Asociatia Romana de Urologie a precizat intr-o brosura de informare ca intre creier, vezica si musculatura pelvina circula semnale nervoase complexe, care atentioneaza asupra nivelului de umplere al vezicii si muschilor ce trebuie contractati sau relaxati, la un moment dat.
Astfel, in cazul incontinentei urinare, fie musculatura, fie nervii implicati in acest proces nu functioneaza corect, conducand la pierderea involuntara a urinei.

Factorii de risc pentru incontinenta urinara sunt: sarcina si nasterea; varsta inaintata (menopauza la femei); obezitatea; constipatia; tulburarile respiratorii; tulburarile neurologice; efortul cronic; patologia locala (operatii, radioterapie).


Stiati ca

  • Numarul normal de mictiuni se situeaza intre 6 -9 pe zi;
  • In mod normal, in vezica se pot acumula pana la 280 ml de urina, fara a resimti nicio senzatie, iar o vezica plina poate sa retina mult mai mult decat atat;
  • Pierderile de urina pot varia: de la cateva picaturi la cantitati considerabile;
  • Potrivit Asociatiei Romane de Urologie, incontinenta urinara este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati si apare adesea la femeile care au nascut.