Cancerul de prostata poate fi letal in cazul in care celulele canceroase migreaza sau invadeaza si alte tesuturi, cum ar fi maduva oaselor. Experimentele efectuate in laborator au demostrat ca acizii grasi omega-3 - prezenti in carnea de somon, ton si macrou - ajuta la previne raspandirea celulelor canceroase. O echipa de cercetatori au testat in laborator efectul a doua tipuri de acizi grasi (omega-3 si omega-6) asupra celulelor canceroase. Studii anterioare au demostrat eficienta acizilor grasi omega-3 in reducerea riscului de cancer si alte afectiuni ale inimii.
Acizii grasi omega-6 se gasesc in uleiurile vegetale, alune si seminte, jucand de asemenea un rol semnificativ pentru sanatatea organismului nostru. Asadar, de vreme ce acizii grasi omega-6 cresc riscul de raspandire a celulelor canceroase, acizii grasi omega-3 blocheaza aceasta operatiune. “Este posibil sa adoptati o dieta bogata in acesti doi acizi grasi - este necesara o cantitate mai mica de omega-3 decat de omega-6 - si care sa impiedice raspandirea celulelor canceroase”, afirma Dr. Mick Brown, coordonatorul studiului. Cercetatorii considera ca celulele canceroase folosesc acizii grasi omega-6 ca o sursa de energie - care le da energia necesara pentru a se dezvolta si pentru a crea molecule care controleaza migratia. Omega-3 intervin cumva in acest proces. “O dieta echilibrata de acizi omega-3 si omega-6 poate ajuta cancerul de prostata sa nu se raspandeasca sis a poate fi monitorizat in siguranta si tratat mult mai usor cu ajutorul operatiei chirurgicale sau a radioterapiei”, sustin cercetatorii.Uleiul de peste
O dieta bogata in acizi grasi omega-3 care se gasesc in carnea de peste poate proteja barbatii suferinzi de cancer de prostata, blocand avansarea bolii, informeaza BBC News.