Mesele regulate intretin buna-dispozitie
Deficitele nutritionale sau un nivel foarte scazut al glicemiei reduc randamentul la serviciu, provoaca o stare proasta, iritabilitate, nervozitate. Mesele bogate in carbohidrati (zaharuri si amidon) ajuta la cresterea serotoninei in creier, provocand calm si somnolenta, si pot compensa pentru scurt timp sentimentele de iritabilitate, depresie si proasta-dispozitie, sustin nutritionistii in volumul "Mancarea si Sanatatea", aparut la Editura Reader’s Digest. Micul dejun este foarte important pentru a porni ziua cu bine. Multe persoane se trezesc nervoase din cauza glicemiei scazute, dar o gustare scurta le poate ameliora aceasta stare. O alta cauza frecventa a schimbarilor de dispozitie este si comportamentul alimentar dezordonat. Astfel, daca o persoana incearca sa nu manance mai multe ore, glucoza va fi insuficienta, iar creierul va incerca sa obtina energie din "corpii cetonici", substantele rezultate din arderea grasimilor. Vitaminele pot influenta si ele starea psihica a unei persoane. Dintre toate, lipsa vitaminei B 12 provoaca schimbari de dispozitie, deficitele ducand la anxietate si tensiune nervoasa. Ea poate fi obtinuta din alimente cum sunt fasolea, galbenusurile, fructele, oleaginoasele, soia, cerealele integrale, lactatele, dar se poate administra si injectabil, la recomandarea medicului. Cei mai predispusi la carenta de vitamina B 12 sunt vegetarienii. O alta substanta importanta pentru buna dispozitie este vitamina B 6, continuta in fulgii de ovaz, ficat sau banane. Suplimentele de B 6 pot fi utile femeilor care sufera de iritabilitate si accese de plans, ce pot aparea in cadrul sindromului premenstrual.
Posteaza comentariu