Tratament pentru ADHD, pe lista medicmentelor gratuite

Incepand din februarie 2008, medicamentul Concerta se afla si in Romania pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea ADHD-ului (Tulburarea Hiperkinetica cu Deficit de Atentie).

Medicamentul reprezinta un pas inainte in tratamentul ADHD, completand cu succes psihoterapia si terapia comportamentala. Folosind o tehnologie unica, o singura doza Concerta este eficienta asupra simptomelor ADHD intreaga zi. Prin faptul ca  medicamentul este administrat doar o data pe zi de catre parinti, se elimina riscul de administrare si dozaj gresit sau abuz de substanta; totodata, se evita stigmatizarea copilului la scoala (nu mai e ciudatul care ia pastile in pauza).

 

Cercetarile au aratat ca substanta activa din Concerta amelioreaza rapid si in mod vizibil capacitatea de concentrare si atentie a copilului, actionand si in sensul reducerii hiperactivitatii, ajutand astfel copilul sa-si insuseasca informatiile si cunostintele pe care le primeste in scoala.

Studiile au aratat ca parintii copiilor si adolescentilor ce sufera de ADHD sunt foarte multumiti de efectele acestuia, preferandu-l pe acesta in fata altor medicamente pentru ADHD.

 

ADHD este o tulburare medicala serioasa, care lasata netratata are efecte negative asupra copilului si, mai tarziu, asupra adolescentului si adultului. Din cauza celor 3 simptome principale ale ADHD-ului (lipsa atentiei si concentrarii, hiperactivitatea si impulsivitatea), copiii si adolescentii afectati de aceasta tulburare au probleme in procesul de invatare, socializeaza anevoios cu cei de aceeasi varsta, au incredere in sine si stima de sine scazute, au relatii disfunctionale cu familia si societatea, in general, fiind si predispusi consumului de substante si actelor delincvente.

 

La nivel international ea este considerata drept cea mai raspandita tulburare in randul copiilor, afectand pana la 7% din scolari.

Acest procent variaza in functie de zona geografica si de metoda de diagnosticare. Baietii sunt de 3 ori mai expusi decat fetele la aceasta tulburare. Se estimeaza ca 50% dintre copiii care sufera de ADHD au probleme serioase in relatiile sociale, mai mult de 30% dintre ei repeta un an de scoala, iar pana la 56% au nevoie de meditatii pentru a putea face fata sistemului de invatamant (din cauza problemelor comportamentale si nicidecum cognitive).

 

Familiile copiilor cu ADHD sunt si ele afectate; nivelul de stres este ridicat, certurile intre parinti si parinti-copii sunt frecvente, parintii pot dezvolta depresii si pot avea probleme la locul de munca (sunt chemati mereu la scoala, vin nervosi sau suparati si nu se pot concentra); fratii neafectati de ADHD se simt neglijati, devin gelosi, intrucat mare parte a timpului parintilor este dedicata copilului “cu probleme”.

 

Fara tratament, ADHD va avea efecte si in viata adulta; 50-60% din copiii cu ADHD continua sa sufere de simptome si cand ating maturitatea, acest lucru afectandu-le functionarea normala in familie si societate.

Adultii cu ADHD au probleme in gasirea unui loc de munca si pastrarea lui si dificultati in construirea unei cariere. Ei pot dezvolta dependente de diverse substante cum ar fi nicotina (42% din cei cu ADHD fumeaza, fata de doar 26% din populatia generala), alcoolul si drogurile (sunt cu 50% mai predispusi la consum decat cei care nu sufera de ADHD), precum si comportamente infractionale. Sunt, de asemenea, predispusi accidentelor, din cauza impulsivitatii si hiperactivitatii. Majoritatea adultilor cu ADHD nu pot avea o relatie stabila de cuplu sau de prietenie.