Transplantul de fata nu mai este un risc
Transplantul de fata, o procedura mai putin riscanta decat s-a estimat initial
Studiul condus de dr. John H. Barker, de la Univeristatea Louisville din Kentucky, a ajuns la acesta concluzie pozitiva.
Dr. Barker sustine ca posibilitatea respingerii transplantului si efectele toxice asupra organismului au fost estimate gresit, iar in mod real ele sunt mai mici decat s-a crezut, deoarece raportarile privind respingerea acestui tip de transplant s-au bazat pe studii la care au participat pacienti, care au luat diverse tipuri de medicatie imuno-supresoare si care nu aveau o stare de sanatate foarte buna.
Acest studiu a comparat date, care se refera la transplantul de rinichi si de mana, despre care se crede ca reflecta foarte bine procesele care intervin, si cazul transplantului de fata. Astfel, pentru a rezolva problema refuzului transplantului pe termen lung, pacientilor li s-au dat medicamente pe baza de steroizi. Daca la inceput, riscul de refuz al transplantului era de 70%, dupa administrarea medicamentelor pe baza de steroizi, riscul de refuz a ajuns sub 10%.
De asemenea, studiul a aratat ca si alte probleme pe care le ridica tratamentul cu imuno-supresoare, adica probleme ale rinichilor, diabetul si tensiunea crescuta, au fost rare in cazul folosirii tratamentului cu steroizi.
Pana acum s-au realizat doar trei transplanturi de fata, iar teama ca acestea ar fi respinse dupa operatie este unul dintre motivele pentru care procedura nu se realizeaza mai des.
De TopSanatate
Posteaza comentariu