Transmiterea interumana a virusului gripei aviare, redusa



"Probabilitatea ca tulpina H5N1 sa se adapteze pentru transmiterea interumana este foarte redusa. Virusul H5N1 nu poate infecta celulele pulmonare foarte usor", a declarat conf. dr. Simona Ruta, de la Institutul de Virusologie "Stefan Nicolau", cu prilejul celui de-al doilea simpozion "Nicolae Cajal", denumit Actualitati in Virusologie si Imunologie Medicala.

Subtip asemanator celui din 1918

"Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca dupa 2003 omenirea este mai aproape decat oricand de o noua pandemie gripala.
"Ingrijorarile legate de virusul H5N1 sunt date de caracteristicile asemanatoare cu cele ale tulpinii din 1918 care a produs aproximativ 50 de milioane de decese. Aceasta tulpina a fost recreata si pentru prima data s-a determinat ce a facut ca aceasta tulpina sa fie atat de virulenta. Si acum circula un subtip asemanator cu cel din 1918 - H1N1, dar la nivel molecular sunt diferente mari", a mai spus conf. dr. Simona Ruta.
Specialistul a subliniat ca din acest an asistam la o evolutie nemaiintalnita a tulpinii aviare H5N1 care a cuprins in 2005 Eurasia, iar in 2006 Africa si intreaga Europa.
Se pare ca pasarile migratoare sunt responsabile de prevalenta ridicata a infectiilor atat la pasarile salbatice, cat si la cele domestice. "In 2006 apar insa grupuri de cazuri umane care lasa loc suspiciunii unor mutatii care faciliteaza transmiterea interumana. Doua intrebari sunt interesante: Sunt aceste mutatii primele responsabile de adaptarea la gazda umana si sunt ele singurele suficiente pentru a sustine transmiterea interumana?", a afirmat conf. Simona Ruta.
In ceea ce priveste prepararea vaccinului antigripal uman, acesta se realizeaza din tulpinile recombinate, care sunt puse de OMS la dispozitia oricarui producator.
"O astfel de tulpina exista si la Institutul Cantacuzino, dar problema ramane capacitatea de productie a fiecarei tari in cazul unei pandemii. In lume se fac 300 de milioane de doze pentru gripa umana, care acopera doar 20% din nevoile populatiei.
In plus, majoritatea acestor doze sunt administrate in tarile producatoare. O cantitate de 13-14 milioane de doze este produsa local in Ungaria, Romania si Rusia", a mai spus conf. dr. Ruta. Pentru sezonul 2006-2007, sunt recomandate de OMS doua tulpini de tip AH1N1 si AH3N2 si una de tip B, corespunzatoare tulpinilor circulante.