Igiena dintilor scade riscul de pneumonie
Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice, localizate, ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana, avand ca rezultat o distructie a osului de suport si a fibrelor parodontale. Aproximativ 70-80% din adulti sufera de aceasta boala, iar parodontita adultului acopera 95% din toate maladiile parodontale.
Bacterii din placa dentara
"Principalii factori incriminati in etiologia acestei boli sunt bacteriile din placa dentara, in asociere cu factorii genetici si cei de mediu. Placa dentara poate fi definita ca un depozit microbian aderent care se formeaza pe suprafetele dure dentare, alcatuit din bacterii vii si moarte si produsele lor, impreuna cu componentele gazdei, care deriva din saliva si din lichidul gingival", ne-a declarat dr. Andreea Didilescu, medic specialist stomatologie generala de la Clinica Velvet Dental. In ultimii ani, interesul pentru efectele sistemice ale infectiilor orale, cum ar fi boala parodontala, a crescut vertiginos. "Un numar de studii, considerate preliminare, sugereaza o asociere intre boala parodontala si bolile cardiovasculare, pulmonare, diabet si complicatii ale sarcinii. S-a aratat astfel ca igiena orala deficitara si boala parodontala pot promova colonizarea regiunilor cavitatii bucale si faringelui de catre bacterii responsabile de aparitia bolilor respiratorii, mai ales la pacientii considerati la risc a contracta infectii pulmonare (pacienti spitalizati sau batrani). Daca sunt aspirati, acesti microbi pot cauza pneumonii", a mai spus dr. Andreea Didilescu. Potrivit acesteia, cercetatori de la Universitatea din Buffalo (SUA) si de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) au sugerat, pe baza unor studii, ca placa dentara ar putea avea un rol semnificativ in dezvoltarea afectiunilor respiratorii. Si la noi in tara s-au demarat studii in aceasta directie. Astfel, pe baza unei colaborari intre Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" si Universitatea din Bergen (Norvegia), s-a demonstrat faptul ca pacientii spitalizati cu boli pulmonare cronice sunt expusi la un risc crescut de a contracta pneumonii. Placa supragingivala a acestor subiecti, ca si a celor sanatosi pulmonar din lotul-martor adaposteste un numar considerabil de bacterii patogene respiratorii.
Ingrijirea orala
"O explicatie poate fi aceea ca exista o lipsa a atentiei pentru igiena orala. Intr-un studiu prospectiv facut pe 366 de indivizi de la 11 case de ingrijire, cercetatorii japonezi au evaluat rata pneumoniei la populatia varstnica ce primeste ingrijire orala si la cea care nu primeste asistenta orala. Pneumonia a fost diagnosticata in 19% din cazuri la cei care nu au primit ingrijire orala, comparativ cu 11% la cei ingrijiti oral. Conform autorilor, ingrijirea orala scade riscul de pneumonie la batranii institutionalizati.
Eficienta igienei orale, incluzand folosirea topica a clorhexidinei 0,12%, a fost raportata in prevenirea pneumoniei postoperatorii la pacientii chirurgicali.
Utilizarea pastei dentare cu antiseptic cu o durata suficienta de actiune a fost sugerata pentru reducerea inocularii bacteriene si evitarea riscului bacteriemiei ce urmeaza periajului dentar", a mai explicat dr. Andreea Didilescu.
In lumina acestor rezultate, consideram ca o atentie speciala trebuie acordata ingrijirii igienei orale. Controlul placii dentare este fundamental atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul imbolnavirii parodontale.
In afara masurilor de igiena orala, cum ar fi periajul dentar si folosirea atei dentare, profilaxia realizata in timpul vizitelor de rutina la cabinetul stomatologic joaca un rol primordial.
Voteaza articolul (4 max): vezi rezultatele
Posteaza comentariu