Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Incepand din aceasta toamna, romancele pot efectua, gratuit, testele de depistare precoce a cancerului de col uterin Babes Papanicolau, in cadrul unui program al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii demareaza, astazi, 1 octombrie, Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes–Papanicolau

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.



Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de doua unitati nationale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof.
dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca si de inca 41 unitati de management judetene, aflate in subordinea celor doua unitati nationale. In cadrul programului au fost selectate, pana in prezent,  un numar de 2531 cabinete medicale de asistenta primara si alte 351 cabinete de specialitate de obstetrica ginecologie de la nivelul tarii, perioada de contractare fiind in plina desfasurare.   

Pasii pentru realizarea testului sunt foarte simpli:

  • Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii.
    Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;
  • Medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
  • Materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.