Fii responsabil in viata sexuala! Protejeaza-te!

In Romania, anual, in jur de 29.000 de fete sub 19 ani devin mame, in timp ce alte 17.000 de tinere din aceeasi categorie de varsta decid sa faca intrerupere de sarcina. Statisticile arata ca adolescentii stiu foarte putin despre contraceptie si nu comunica suficient despre acest aspect.
In Romania exista inca multe prejudecati legate de subiectul contraceptiei. Adolescentii evita sa discute despre acest subiect, de jena, de rusine, ajungand sa adune informatiile de la persoane nepotrivite, de pe forumuri sau de la prieteni la fel de necunoscatori. Tinerii trebuie incurajati sa discute deschis despre sex si contraceptie, atat cu partenerul lor, cat si cu persoane de incredere, astfel incat sa aiba toate informatiile necesare pentru a putea preveni o sarcina neplanificata sau pentru a se proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Statisticile arata ca in fiecare zi, 219.178 de femei din toata lumea au o sarcina neplanificata si 126.575 de femei fac un avort. O informare corecta si la varsta potrivita despre contraceptie poate preveni multe sarcini nedorite si alte experiente neplacute legate de sanatatea sexuala si reproductiva. De aceea, tinerii sunt incurajati sa lase deoparte sentimentul de stanjeneala si sa se exprime deschis despre acest subiect, chiar inainte de a-si incepe viata sexuala, astfel incat sa poata lua decizii responsabile care au un impact mare asupra vietii lor.


Tinerii nu comunica suficient despre contraceptie

Recent a fost efectuat un studiu multinational, unul dintre primele de asemenea anvergura, pentru a explora atitudinile tinerilor intre 15 si 24 de ani, referitoare la sex si contraceptie. Rezultatele sondajului arata ca tinerii din Europa, Asia Pacific si America de Nord nu comunica eficient despre contraceptie. Mai mult de unul din trei respondenti (36%) are contacte sexuale neprotejate, care pot duce la sarcini nedorite si la boli cu transmitere sexuala. Mai mult de o treime nu discuta cu partenerul actual despre contraceptie inainte de a avea contact sexual (35%), tot mai mult de o treime (36%) crede ca metode contraceptive riscante, precum metoda "coitus interruptus", sunt eficace si le utilizeaza in proportie de 19%.

Studiul intitulat "Discutand despre sex si contraceptie: ce ne-au impartasit tinerii din intreaga lume" a evaluat modul in care comunicarea in randul tinerilor intre 15-24 de ani si cei din jurul lor le afecteaza viata sexuala si utilizarea metodelor contraceptive si a fost facut in doua etape. Prima etapa a inclus 15 tari si 3.230 de tineri din regiunea Asia Pacific, Europa si America de Nord. A doua etapa a fost organizata in trei tari din America Latina, pe un esantion de 2.956 persoane.

"Rezultalele sunt alarmante. Ne dau o imagine reala a ceea ce se intampla in viata tinerilor si ar trebui sa fie un semnal de alarma. Multi tineri spun ca sunt prea stanjeniti si ingrijorati ca ar putea parea promiscui daca discuta despre sex si contraceptie si ajung sa ia decizii pe baza unor informatii eronate sau a speculatiilor. Este important sa rupem tacerea despre sex si contraceptie pentru a spulbera miturile care circula legat de aceste subiecte si a ajuta tinerii sa faca alegeri informate cand vine vorba de nevoile lor individuale", a declarat Jennifer Woodside, de la Federatia Internationala de Planificare Familiala.

In timp ce mai mult de jumatate dintre tinerii intervievati in Europa au declarat ca au suficiente informatii despre contraceptie, in jur de 35% cred ca retragerea penisului inainte de ejaculare reprezinta o metoda contraceptiva eficienta, desi aceasta are un grad de risc ridicat. Dintre cei care au activitate sexuala regulata, 79% folosesc prezervativul, 40% pilula contraceptiva si mai mult de unul din sapte respondenti (16%) foloseste metoda "coitus interruptus". 28% dintre cei intervievati au spus ca nu au discutat despre contraceptie cu primul lor partener sexual si acest procent creste la 35% cand vine vorba de partenerul lor actual. Cand au fost intrebati de ce nu discuta despre contraceptie inainte de a avea contact sexual pentru prima oara, 16% au declarat ca au presupus ca partenerul/a a avut grija de acest aspect si tot 16% au spus ca au fost "intimidati".

Rezultatele studiului arata ca, in Asia si Australia, peste o treime (37%) dintre tineri au declarat ca nu au discutat despre contraceptie cu partenerul lor inainte de a avea contact sexual pentru prima oara. Aceasta tendinta continua si cand vine vorba de partenerii actuali – 39% nu au vorbit despre contraceptie inainte de a face dragoste.

In America de Nord, desi aproape jumatate dintre tinerii intervievati (44%) au un prieten/a apropiata sau o ruda care a avut o sarcina nedorita, nu mai putin de 38% declara ca au avut contacte sexuale neprotejate, iar in America Latina, nu mai putin de 67% dintre tinerii intervievati spun ca intretin raporturi sexuale neprotejate. In plus, mai mult de jumatate dintre tinerii respondenti cred ca nu au nevoie de contraceptie deoarece au "relatii sexuale sporadice". Aceste rezultate sustin studiile recente care spun ca adolescentele sunt mai predispuse la o activitate sexuala imprevizibila si neregulata fata de femeile adulte si in general au mai putine cunostinte despre utilizarea eficienta a metodelor contraceptive.


Sarcina la adolescente: o problema globala

Sarcina la adolescente este un fenomen care, departe de a disparea odata cu dezvoltarea societatii, reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare si obiectul multor programe sociale, chiar si in tarile dezvoltate din vestul Europei.

Mai mult de un sfert dintre tinerii intre 15-24 ani nu au folosit contraceptie prima oara cand au avut contact sexual. Iata care este situatia cu avorturile legale inregistrate in 2005 la categoria de varsta 15-19 ani:

  • Germania – 15.753
  • Ungaria - 5.588
  • Suedia - 6.686
  • Finlanda - 2.268
  • Franta - 28.376
  • Italia - 9.725
  • Romania - 17.092
  • Marea Britanie - 36.023.

Sarcina reprezinta principala cauza a decesului la tinerele femei cu varsta intre 15 si 19 ani din intreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale/nesigure.


Situatia din Romania

In Romania, in 2005 s-au inregistrat 28.536 de nasteri la adolescente cu varsta intre 15 - 19 ani. 527 dintre acestea au apartinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plaseaza Romania pe locul 2 in Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, dupa Marea Britanie unde s-au inregistrat 50.160 nasteri. In Marea Britanie, in urma acestor statistici, guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute. Daca cele 50.000 de nasteri la adolescente reprezinta in Marea Britanie doar 7% din totalul nasterilor din 2005, in Romania, procentul reprezonta 13%. Tot in 2005, la grupa de varsta 15-19 ani s-au inregistrat aproape 18.000 de intreruperi de sarcina legale, ceea ce inseamna aproximativ 10% din totalul avorturilor din acel an.


Cum invatam tinerii sa fie responsabili?

Ca adulti trebuie in primul rand sa-i intelegem pe adolescenti si nu sa-i condamnam ca sunt activi sexual. Specialistii in planificare familiala sustin ca informarea si comunicarea trebuie sa inceapa inca din gradinita. Tanarul trebuie ajutat sa se inteleaga pe sine, iar apoi pe ceilalti. Scoala trebuie sa ofere programe speciale prin care tinerii sa invete cum sa se protejeze inainte de a-si incepe viata sexuala. A constientiza pericolul unei sarcini nedorite sau al contactarii unei boli cu transmitere sexuala, este esential.

Mult mai important decat atitudinea si ajutorul societatii este sprijinul familiei. Suntem inca mult prea traditionalisti in ceea ce priveste comunicarea pe acest plan cu copiii nostri. Studii recente arata ca tatii vorbesc foarte putin sau chiar deloc cu copiii despre sex. De aici rezulta si atitudinea delasatoare a baietilor. Auzim adesea: "A ramas insarcinata, sa se descurce!". La fel ca intr-un tango, pentru a face un copil este nevoie de doi, iar in cazul unei sarcini nedorite responsabilitatea ii priveste pe ambii parteneri, chiar daca sunt inca minori. In Europa, 95% dintre barbati sprijina sau accepta optiunea partenerei legata de contraceptie, dar doar 86% stiu ce metoda contraceptiva foloseste partenera.

Tinerii romani au acum la dispozitie platforma online www.your-life.ro, unde pot gasi toate informatiile necesare despre contraceptie si sexualitate. In plus, Fundatia Tineri pentru Tineri a initiat cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei care a avut loc saptamana trecuta un proiect inedit: Frati si surori mai mari "de inchiriat", cu scopul de a oferi tinerilor parteneri de discutie in care sa aiba incredere si care sa le raspunda la intrebari fara jena si inhibitii. Pornind de la premisa ca poti vorbi orice cu fratele sau sora mai mare, voluntari ai acestei fundatii, ei insisi tineri, dar cu experienta in activitati de informare si educare, vor fi disponibili pentru discutii sincere despre dragoste, viata sexuala si contraceptie pe site. Totodata, tot aici adolescentii pot afla opiniile altor tineri de pe tot cuprinsul globului, implicati in proiect la nivel mondial.

O sarcina la varsta adolescentei este o trauma ce marcheaza intreaga viata a unei tinere. Avortul este un act cu consecinte ireversibile nu doar asupra sanatatii corpului, ci si a psihicului. De aceea este esential ca tinerii sa inteleaga in primul rand consecintele pe care le are actul sexual, iar lucrul acesta se poate face prin informare si, implicit, responsabilizare a adolescentilor inca din copilarie.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pakita pe 3 Mar 2010, 18:46
    sfat

    Mergeti care doriti la dr ginecolog se fac controale detaliate,se pot face si teste hormonale si din rezultatele obtinute se ajunge la un anticoceptional potrivit corpului tau...eu folosesc de ani buni un anticonceptional ce nu modifica cu absolut nimic corpul sau sa afecteze sanatatea mea!Viata se protejeaza si tu la randul tau trebuie sa te protejezi !

    0
    1

  • micutza pe 30 Dec 2009, 13:52
    dilema

    este ceva risc daca intr o relatie sexuala se foloseste doar prezervativ, de catre barbat, iar femeia nu a luat anticonceptionale?

    1
    0

  • corinelu pe 5 Oct 2009, 18:01
    sfat

    chiar daca ati fost virgini,nu cred sa fie o problema de bolile cu transmitere sexuala,in schimb trebuie sa va protejati de o sarcina nedorita

    1
    0

  • Ana-Maria pe 3 Oct 2009, 05:56
    buna

    am o intrebare, eu si prietenul meu am fost amandoi virgini, ar fi vreo problema atata timp cat nu ne protejam si el isi da drumu afara ? ar mai fi cazul sa ne ferim de vreo boala ?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod