Potrivit unui studiu recent realizat, terapia de substitutie hormonala poate afecta auzul femeilor care apeleaza la aceasta metoda
Expertii sustin ca femeile care urmeaza terapia de substitutie hormonala (etrogen si progesteron) au auzul mult mai slab decat cele care apeleaza la terapia hormonala numai cu estrogen.
Experimentul a fost efectuat pe 124 de femei cu varste cuprinse intre 60-84 de ani, carora li s-a testat auzul. Insa, aceasta asociere nu este 100% stabilita.
Terapia de substitutie hormonala este folosita pentru a trata simptomele menopauzei, inclusiv schimbarile de stare si bufeurile.
Aceasta terapie a inceput sa ridice numeroase semne de intrebare in ultimii ani. Studiile realizate au sugerat ca terapia de substitutie hormonala, folosind combinatia de estrogeni si progesteron poate creste riscul de aparitie a cancerului mamar. De asemenea, alte cercetari au aratat ca acest risc exista si in cazul terapiei doar cu estrogen.
Ultimul studiu nu este foarte clar, insa sugereaza ca progesteronul poate altera nivelul unui acid (GABA) din creier si sistemul auditiv.
"Terapia de substitutie hormonala este in centrul a numeroase discutii si cel mai bun sfat ar fi ca fiecare femeie sa cantareasca avantajele si dezavantajele acestui tratament, in mod individual", sustin expertii.