Printre efectele terapiei biologice cu blocanti TNF se numara si o imbunatatire substantiala a calitatii vietii pacientilor tratati, dar si un efect unic de oprire a progresiei radiologice (distrugerii structurale articulare) caracteristice bolii.
Blocantii TNF sunt indicati la bolnavii cu artrita reumatoida care este activa, in ciuda unei cure terapeutice complete si corecte cu una sau mai multe terapii de fond. Pentru a facilita decizia terapeutica, a fost de asemenea cuantificat gradul de activitate al artritei reumatoide, necesar pentru a indica blocantii TNF.
Demonstrarea faptului ca blocantii TNF incetinesc sau chiar opresc progresia bolii (fapt dovedit pe baza scorurilor radiologice) deschide perspectiva utilizarii lor precoce in evolutia bolii (inainte de instalarea leziunilor osteoarticulare).
Blocantii TNF pot fi administrati numai sub supravegherea unor medici experimentati in diagnosticul si tratamentul artritei reumatoide, inclusiv in evaluarea: starii bolii si a eficientei si tolerantei terapiilor imunomodulatoare. Utilizarea blocantilor TNF este contraindicata in caz de infectii acute sau cronice (inclusiv TBC) sau de neoplazii recente.
Artrita reumatoida reprezinta in mod cert reumatismul inflamator cel mai frecvent, ea afectand aproximativ 1% din populatia generala. Severitatea bolii rezulta din faptul ca peste 50% din pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii 5 ani de boala, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate grava in primii 2 ani de evolutie.