Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie

Conferinta se desfasoara in perioada 15-16 octombrie 2009 si abordeaza urmatoarele domenii: protectia copilului impotriva violentei, protectia copilului impotriva oricaror forme de traficare, dreptul copilului la relatii personale cu familia sa si delincventa juvenila.
In deschiderea conferintei au fost punctate principalele preocupari ale institutiilor si partenerilor acestui proiect cu privire la justitia juvenila: recomandarile Comitetului ONU privind legislatia din Romania in domeniul justitiei juvenile, care vor fi preluate in elaborarea viitoarelor legi si proiecte; adaptarea Codului Penal in sensul protejarii minorilor, prin aplicarea de masuri cu scop educativ, mai curand decat punitiv, pentru infractiunile comise de acestia; modificarea legii 273/2004 cu privire la adoptii, cu accent pe o mai buna pregatire a familiilor in vederea adoptiei, dar si pe reforma institutionala, prin infiintarea unui birou specific in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii.

 
Cand un copil ajunge in fata justitiei, nu este vina lui, ci numai a adultilor din preajma lui. Singurii care pot diminua trauma sunt oamenii justitiei: avocati, procurori, judecatori sau alti oameni care reprezinta interesul copiilor in justitie. Putem rezolva acest lucru printr-un inalt grad de profesionalism si pregatire. Din aceasta cauza, ne-am asumat ca misiune sa incercam sa mentinem justitia pentru minori pe agenda publica si de aceea suntem aici. Speram ca in curand copiii romani sa fie judecati in tribunale pentru copii, asa cum se intampla in cele mai multe tari din Uniunea Europeana”, a declarat Wajiha Haris, Presedintele Fundatiei Scheherazade.

In cele doua zile ale conferintei, domeniile mentionate vor face obiectul unor prezentari sustinute de catre  experti internationali de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din tari precum Olanda, Belgia, Irlanda, Austria si experti romani.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod