Claudia Lorena Castello risca sa-si piarda un plaman din cauza diagnosticului tardiv de tuberculoza, traheea femeii fiind foarte afectata de boala. Doctorul Macchiarini a folosit pentru operatie tesuturi obtinute din celule stem ale pacientei.
"Caile respiratorii sunt specialitatea mea si de 14 ani incerc sa descopar cum se poate simplifica acest tip de interventie", a declarat Dr. Paolo Macchiarini. Interventia este cu atat mai importanta cu cat nu trebuie administrate medicamente care sa previna respingerea organului transplantat.
Traheea este al doilea organ reconstruit in afara corpului cu ajutorul celulelor stem. Prima interventie de acest gen s-a realizat in 2006 de o echipa de medici de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord care a realizat transplanturi de vezica pentru sapte copii, cu celule recoltate din organismul lor
Sursa: Corriere della sera
Primul transplant de trahee s-a realizat cu succes
Un medic italian, Paolo Macchiarini, a realizat la Barcelona primul transplant de trahee din lume. Pacienta este o columbianca de 30 de ani si se simte bine dupa operatie.
De TopSanatate
Posteaza comentariu