Suntem in top la hepatita B si C

Romania detine primul loc in Europa in ceea ce priveste frecventa infectiilor cu virusurile hepatitice B si C. Principala cauza a acestor infectii o reprezinta sexul intamplator si neprotejat. Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) organizeaza in perioada 28-29 octombrie 2005, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, al XV-lea Congres National de Hepatologie. Prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele ARSF, apreciaza ca "situatia epidemiologica a infectiilor cu virusuri hepatitice din Romania, progresul stiintific inregistrat in domeniul cercetarii medicale precum si succesul congresului de anul trecut fac din evenimentul din acest an un bun prilej pentru specialisti de a se reintalni si a discuta cele mai importante teme de hepatologie.
La lucrari si-au anuntat participarea specialisti in domeniu, din tara si din strainatate. "Multi ani, dupa al doilea razboi mondial, primele cauze ale acestor infectii au fost transfuzia de sange contaminat si acele de seringa insuficient sterilizate". Dupa 1989, transmiterea sexuala este direct raspunzatoare de majoritatea cazurilor de infectii virusale hepatitice", avertizeaza prof. dr. Mihai Voiculescu. Romania detine primul loc in Europa in ceea ce priveste frecventa infectiilor cu virusurile hepatitice C si B. Populatia este infectata cu virusul B intre 5% si 6% si cu virusul C, 8% pana la 12% din populatie.
"Spre deosebire de virusul gripei aviare, care provoaca o boala acuta si cu mortalitate ridicata, virusurile hepatitice sunt ucigasi tacuti, imbolnavesc in mod nezgomotos, subclinic, iar complicatiile apar dupa 5-10 ani, cu rata mare de deces", spune prof. dr. Mihai Voiculescu. ESTIMARI. Se estimeaza ca, la nivel european, dintr-un total de aproximativ 450 de milioane de locuitori, 27 de milioane de oameni sunt infectati sau purtatori ai virusurilor hepatice de tip B sau C. La nivel global, numarul persoanelor infectate creste anual cu 3-4 milioane. Conform aprecierilor European Liver Patient Association (ELPA), in Romania prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10% din totalul populatiei, cel mai ridicat nivel din Europa.
CIROZA
Hepatita virala B este provocata de virusul hepatitic B (VHB) si are in prezent o evolutie endemica. Se apreciaza ca in fiecare an se inregistreaza peste 50 de milioane de nou-infectati pe glob, iar in Romania, frecventa cazurilor este mai mare la copiii si tinerii pana la 18 ani si la persoanele cu sex masculin. Hepatita virala C este provocata de virusul hepatitic C (VHC) si afecteaza in prezent mai mult de 170 de milioane de persoane din toata lumea. Boala este cu atat mai periculoasa cu cat 80% din persoanele infectate nu prezinta simptomatologie.
Netratata, hepatita C conduce la ciroza si cancer de ficat, mare parte din pacienti necesitand transplant de ficat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliana pe 3 Aug 2006, 14:01
    astazi am aflat ca am hepatita b

    ce pot sa fac sunt disperata imi puteti spune mai multe despre acasta boala? va rog

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod