In prezent, dupa HIV, tuberculoza (TBC sau TB) este boala letala care afecteaza cel mai mare numar de persoane. Desi pentru formele mai usoare de tuberculoza exista un tratament de mai bine de 50 de ani, boala continua sa afecteze grav grupurile cele mai vulnerabile, in special femeile si copiii. De acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ziua de 24 Martie drept Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, pentru a atrage atentia asupra bolii si pentru a mobiliza eforturile necesare combaterii acesteia.
Poporul american investeste sume uriase pentru prevenirea si controlul TBC-ului in intreaga lume, prin implicarea activa in Parteneriatul STOP TBC. Statele Unite ale Americii au donat 3,3 miliarde de dolari Fondului Global, un parteneriat financiar public-privat care, din 2002, lupta pentru combaterea HIV/SIDA, malariei si a TBC-ului. Pana in prezent, Fondul Global a asigurat tratament unui numar de 3,9 milioane de persoane bolnave de TBC. In Romania, in perioada 1 octombrie 2007-30 septembrie 2009, Fondul Global a oferit 3,6 milioane de euro pentru controlul si eradicarea acestei boli.
De Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, Statele Unite ale Americii isi reinnoiesc promisiunea de a lucra impreuna cu statul roman si restul comunitatii internationale pentru a implementa cu succes Planul Global de Stopare a TBC-ului. Vietile a mii de romani depind de aceste eforturi.
Ambasada SUA este incantata sa se alature in acest an oficialilor Guvernului Romaniei, organizatiilor internationale, medicilor si ONG-urilor, in promovarea eforturilor de eradicare a tuberculozei in Romania. SUA au donat 3,3 miliarde de dolari Fondului Global de lupta impotriva TBC
De la 1 octombrie 2007 pana in prezent, Fondul a oferit circa 3,6 milioane de euro pentru controlul si eradicarea acestei boli in Romania.
De TopSanatate
Posteaza comentariu