Brahiterapia: un tratament minim invaziv pentru cancerul prostatic

Cancerul de prostata reprezinta cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in randul barbatilor. Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata. Din fericire, este un cancer pentru care exista tratament, daca este descoperit la timp. Pentru stadiile incipiente, terapia cu seminte radioactive - brahiterapia, s-a dovedit a fi extrem de eficienta.
Brahiterapia este o metoda terapeutica curativa consacrata utilizata in cancerul de prostata localizat. La nivel mondial, este practicata intensiv de catre urologi: de 20 de ani in SUA si de aproximativ 10 ani in tarile dezvoltate din Europa. Desi eficienta, in Romania se practica mai putin deoarece costul ei este destul de ridicat si, spre deosebire de alte tari, nu este rambursata de Casa de Asigurari de Sanatate.

Termenul de "brahiterapie" (brachy) provine din limba greaca si consta in plasarea unor surse radioactive inchise foarte aproape sau in contact cu tesutul, si care, prin energia produsa, distrug tesutul cu care se afla in contact. In cazul cancerului de prostata brahiterapia poate constitui unica modalitate terapeutica sau poate fi folosita in asociere cu iradierea externa, in functie de situatia clinica a fiecarui pacient.


In ce consta brahiterapia?

Societatea Americana de Brahiterapie recomanda aceasta procedura pentru cancerul prostatic in stadii de inceput cu un PSA (antigen specific prostatei) mai mic de 10 ng/ml. In combinatie cu radioterapia externa, ca metoda neoadjuvanta, brahiterapia poate fi utilizata si in stadiul mai avansat, cand valoarea PSA este mai mica de 20 ng/ml. In terapia cancerului prostatic localizat prin brahiterapie se folosesc doi izotopi radioactivi: Iod 125 si Paladium 103. Brahiterapia cu doza mica este o procedura care implica implantarea acestor "seminte" radioactive, de marimea unui bob de orez in tumoarea din glanda prostatei. Izotopii radioactivi - iod si paladiu - sunt inchisi intr-o cochilie mica de titaniu. Cand radiatia este eliberata din "seminte", tumoarea se micsoreaza si este distrusa.

Potrivit Dr. Gabriel Kacso, medic primar radioterapie-oncologie medicala, de la Centrul de Brahiterapie din cadrul Clinicii Medestet Cluj-Napoca, semintele radioactive sunt injectate la nivelul prostatei prin pielea dintre testicule si anus (transperineal) cu ajutorul unor ace fine. Spre deosebire de tehnica clasica de biopsii prostatice transrectale, calea transperineala nu expune la risc infectios. Prin interiorul acestor ace se injecteaza 30 - 75 de seminte radioactive de iod 125 sau se teleghideaza temporar o sursa unica mobila de iridiu 192, cu debit mare.

Ca orice sursa radioactiva, iodul 125 isi pierde progresiv activitatea. Perioada de injumatatire este de circa 2 luni. Altfel spus, puterea sursei scade la jumatate dupa fiecare 2 luni, astfel incat, dupa 1 an de la implant (6 timpi de injumatatire) 98.5 % din energia sursei este deja eliberata in tesutul tinta. Dupa pierderea radioactivitatii semintele raman in prostata si nu produc nici un discomfort.

Brahiterapia este o metoda cu atat mai eficienta cu cat elibereaza doza de iradiere in plina tumora, tesuturile invecinate fiind mult mai putin iradiate.  Spre deosebire de radioterapia externa, se administreaza doze aproape duble, crescand astfel eficacitatea antitumorala. Procedura dureaza cateva minute si se efectueaza 2 - 4 sedinte la interval de minim 6 ore, acele urmand sa se suprime la sfarsitul operatiunii. Persoana afectata este externata dupa 1 - 2 zile de la implant si pleaca acasa pe propriile picioare.

"Procedura se desfasoara in anestezie generala, adica adormire suficient de profunda ca pacientul sa nu se miste deloc pe parcursul procedurii implantarea semintelor facandu-se sub control ecografic permanent astfel incat intreaga prostata sa primeasca doza optima terapeutica", adauga Dr. Gabriel Kacso.


Avantajele si efectele adverse posibile

In momentul de fata brahiterapia este tratamentul minim invaziv cu rata cea mai scazuta de impotenta dintre toate tratamentele consacrate pe care le urmeaza pacientii cu cancer de prostata. La primele contacte dupa implant ejacularea poate fi dureroasa sau discret hemoragica. Discomfortul minim si refacerea intr-un timp rapid sunt alte avantaje ale brahiterapiei.

Ca efecte adverse legate de brahiterapie sunt posibile:

  • imposibilitatea evacuarii urinii in primele 24 ore;
  • usturimi/dureri la urinat in primele luni de la implant;
  • nevoia de a urina mai des, chiar si noaptea;
  • senzatie falsa de scaun.

Toate aceste simptome sunt controlabile cu medicamente si dispar complet dupa cateva luni de la tratament.


Brahiterapia - o metoda eficienta, dar costisitoare

"Brahiterpia este probabil la ora actuala tratamentul minim invaziv cu cea mai exploziva dezvoltare in Statele Unite si Europa Occidentala" precizeaza Dr. Gabriel Kacso, medic primar radioterapie-oncologie medicala. "In majoritatea acestor tari este rambursata de asigurarea medicala. In Romania inca nu. Din acest considerent ramane, din pacate, un tratament "de lux": costul estimativ este de 5200 de euro, fiind legat de importul surselor radioactive de iod 125", adauga specialistul.

Articole utile:
Tratament pentru cancerul de prostata avansat
Noua metoda terapeutica impotriva cancerului de prostata
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iacob serbanescu pe 16 Feb 2016, 20:39
    intrebare

    Cat costa si pana ala ce varsta se poarte face

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod