Campania urmareste sa atraga atentia asupra importantei detectarii cancerului inca din primele faze ale bolii si sa asiste Spitalul Marie Curie in misiunea de a oferi servicii medicale de cele mai inalte standarde, prin asigurarea celor mai eficiente echipamente medicale de detectie disponisbile pe piata.
Spitalul este un centru medical pediatric specializat oferind un tratament complex pentru cancerul juvenil. Din nefericire, din cauza diagnosticarii tarzii a bolii, cauzata si de parinti care nu isi duc la timp copiii la medic si a lipsei de fonduri, rata de supravietuire a copiilor bolnavi de cancer din Romania este in acest moment de doar 50%, in timp ce in tarile UE aceasta este de 80%.
"Vrem sa oferim acestor mici pacienti confortul si siguranta data de un mediu curat si prietenos, unde acestia pot sa se simta bine ingrijiti si protejati. Vom investi intreaga noastra energie pentru a atinge acest scop", a declarat Wajiha Haris, Presedintele Fundatiei Scheherazade.
La eveniment a fost invitata si Dna. Conf. Dr. Monica Dragomir de la Socientatea Romana de Hemato-Oncologie Pediatrica. "Cancerul la copil este rar comparativ cu cancerul la adult. Astfel, in fiecare an apar in medie 10 cazuri noi la 100.000 de copii, adica in jur de 500 de cazuri noi in toata tara. Desi, reprezinta doar 2% din toate cancerele, are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul cancerul poate fi vindecat", a declarat Conf. Dr. Monica Dragomir.
Cu toate ca este vindecabil, in Romania sunt inca multi copii care mor de cancer, iar motivul principal este inceperea cu interziere a tratamentului, in stadii care nu mai sunt curabile. Adica, parintii nu isi duc copii la medic cand se simt rau. Acum nu trebuie facuta o tragedia din asta si la fiecare simpton sa ne dam peste cap deoarece copilul ar putea suferi de cancer. Dna. Conf. Dr. a sfatuit ca parintii sa isi duca copilul la doctorul de familie pentru a fi trimis la un medic de specialitate in momentul in care trec cel putin 3 luni de cand micutul sufera din cauza aceleiasi afectiuni.
"Datorita elementelor care deosebesc atat de mult cancerul la copii de cele ale adultului, oncologia pediatrica necesita programe de sanatate specifice, diferite de cele adresate cancerului la adult, acestea din urma polarizand intreaga atentie a factorilor decizitionali in cadrul programelor nationale de sanatate actuala. Din acest punct de veder, lipsa unei strategii de sanatate adresata cancerului infantil este un factor care franeaza progresul in acest domeniu in tara noastra", a incheiat Conf. Dr. Monica Dragomir.
Campania in sine va fi lansata, maine, la Galeria de Arta Pogany de la Teatrul National din Bucuresti, prin vernisajul unei expozitii tematice de fotografii. Cu aceasta ocazie, invitatii la vernisaj vor putea contribui cu donatii la campania "STOP CANCER". Expozitia care se lanseaza in cadrul acestei camapanii prezinta fotografii ale lui Cristian Movila, un tanar fotograf roman care lucreaza pentru publicatia New York Times. Acesta a urmarit timp de 2 ani trista povestea unor copii bolnavi de cancer, pacienti ai Spitalului Marie Curie.
Campania "STOP CANCER" se bucura de sprijinul Autoritatilor Nationale pentru Protectia Drepurilor Copilului si al companiilor Enel, in calitate de sponsor principal, si Danone Romania.