Gazele toxice: folositoare in afectiunile pulmonare?

Un gaz toxic poate sa imbunatateasca viata persoanelor care se confrunta cu probleme pulmonare grave, informeaza BBC News online.
Monoxidul de carbon care se gaseste in fumul evacuat de masini si este produs de arderile unor gaze este toxic si cauzeaza multe decese. Insa, cercetatorii olandezi au descoperit ca in doze foarte scazute monoxidul de carbon poate fi folositor persoanelor care sufera de astm si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), usurandu-le simptomele.

O parere contradictorie vine din partea unui alt specialist, care sustine ca are motive serioase de ingrijorare in privinta acestui tip de tratament.
Iar dificultatea consta tocmai in faptul ca exista o limita foarte fragila intre nivelul monoxidului de carbon care ar putea aduce beneficii in caz de BPOC si nivelul toxic. Astfel, ar fi foarte greu de stabilit o doza sigura care sa dea rezultatele optime pentru fiecare pacient.

"Monoxidul de carbon, un gaz incolor si inodor este periculos in doze ridicate, deoarece este fixat de catre hemoglobina in locul oxigenului, rezultand un deficit de oxigen in organism", spune dr. Paolo Paredi de la Insitutul National de Inima si Plamani.
Insa, cercetatorii de la Universitatea de medicina din Groningen au descoperit cateva proprietati folositoare ale monoxidului de carbon. Bolile serioase precum BPOC, cauzata de ani de fumat implica inflamatii serioase la nivelul tesutului pulmonar si se pare ca monoxidul de carbon are proprietatea de a usura simptomele.

Cercetatorii olandezi au efectuat un studiu pe un esantion de 18 persoane, carora le-au administrat monoxid de carbon in doze scazute timp de 4 zile consecutive. Dupa ce au masurat nivelul unei anumite celule imune care are legatura cu inflamatiile cauzate la nivelul mucoasei pulmonare, expertii au constatat ca acestea sunt 3 ori mai reduse.
Iar plamanii au devenit mai rezistenti la efectele nocive ale chimicalelor.

S-au planificat deja studii mai detaliate despre acest aspect, iar producatorii de medicamente incearca sa gaseasca solutii care sa permita o eliberare graduala a monoxidului de carbon.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod