Start: vaccinare antigripala

Vaccinarea antigripala a inceput de ieri, iar pentru acest an Ministerul Sanatatii a achizitionat 3,7 milioane de doze de vaccin.
In prima etapa, cei care pot merge la medicul de familie pentru vaccinare sunt bolnavii cronici, copiii si persoanele, care peste 65 de ani. De asemenea, au prioritate la vaccinare adultii si copiii cu boli cronice pulmonare sau cardiovasculare, cei care au fost internati din cauza unor boli metabolice, persoanele care au fost supuse unei terapii indelungate cu aspirina, precum si persoanele infectate cu HIV.

In cazul persoanelor suspecte de gripa, analizele vor fi trimise la Institutele Matei Bals sau Cantacuzino din Capitala, pentru a se stabili exact virusul pe care l-au contactat.


Potrivit oficialilor Ministerului Sanatatii, in prima etapa a campaniei urmeaza sa fie vaccinate aproximativ un milion de persoane printre care, copii cu boli cronice pulmonare sau cardiace, astm si copii care au avut nevoie de dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice precum diabetul zaharat, sau boli renale si 75% dintre adultii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare.

Urmatoarele etape de vaccinare antigripala incep pe 5 si 26 noiembrie.

Conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii, in cea de-a doua etapa a campaniei, urmeaza sa fie vaccinati circa 800.000 de adulti cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare, adulti si copii, din institutii de ocrotire sociala precum si personalul medical, salariatii institutiilor de ocrotire sociala si membrii de familie ai acestora.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, dozele de vaccin achizitionate asigura imunitatea a 20% din populatie, asa cum cere Organizatia Mondiala a Sanatatii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod