Spune adio fumatului!



Medicamentele antifumat sunt o solutie si la indemana romanilor care nu reusesc sa renunte altfel la tigari. In ultima perioada s-au deschis centre antifumat care ofera consiliere de specialitate in majoritatea judetelor din tara.

Expertii iti recomanda ca inainte de a te lasa de fumat sa iti faci un plan si sa te pregatesti psihic pentru situatiile cand vei simti acut nevoia de a fuma.

Se poate fuma in prima saptamana de tratament

Bupropion este deocamdata singurul medicament din Romania pentru dependenta de nicotina. "Medicamentul actioneaza la nivelul receptorilor din sistemul nervos de care se leaga nicotina. Fumatorul isi administreaza nicotina, dar aceasta nu-si mai face efectul la nivelul creierului, astfel incat dispar placerea si nevoia de a fuma. Ramane insa dorinta de a face gestul cu care s-a obisnuit", explica Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", Bucuresti.

Tratamentul cu bupropion dureaza doua luni, iar metoda nu impune intreruperea brusca a fumatului. Fumatorul isi poate continua obiceiul in prima saptamana de tratament, deoarece in acest timp medicamentul nu-si face efectul, ci doar se acumuleaza in sange ca sa atinga doza necesara.



Eficienta tratamentului este de 60%-70% in perioada imediat urmatoare de la terminarea lui, dar scade in timp, deoarece reusita depinde foarte mult si de motivatia fostului fumator.

Medicamentul amintit se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, de specialistii din centrele de consiliere pentru renuntarea la fumat, iar pretul unei cutii, necesara pentru o saptamana de tratament, este de 100 RON. Printre reactiile adverse ale bupropionului, specialistii amintesc uscaciunea gurii si tendinta de a se trezi mai devreme.

Plasturii, guma si tabletele cu nicotina pot lupta de asemenea impotriva dependentei de tutun. Acestia se vor gasi si in Romania incepand cu anul viitor si se vor elibera tot cu reteta de la medic.

Important este ca fumatorii sa renunte la tigari atunci cand incep tratamentul, deoarece exista riscul major de o supradoza de nicotina. Substituentii de nicotina diminueaza sevrajul si, desi contin nicotina, nu au si alte substante cancerigene si toxice care se gasesc in tigari.

Plasturele cu nicotina se lipeste pe piele si se pastreaza 16-24 de ore, in functie de numarul de tigari fumate si de gradul de dependenta de nicotina.


"Folosirea plasturilor timp de 24 de ore este recomandata de obicei celor care fumeaza dimineata in primele 5 minute de la trezire", afirma Ciobanu. Plasturii pot produce insomnii si reactii alergice la persoanele sensibile la substantele continute in produs.

Spre deosebire de plasturi, guma se consuma numai cand apare nevoia de nicotina. Ea nu se mesteca precum o guma obisnuita, ci numai cateva minute, pana la aparitia unui gust specific, intepator, dupa care se pastreaza pe gingie.

Tratamentul consta in consumul a maximum 15 gume pe zi, in functie de nevoia fiecaruia. Atat tratamentul cu guma, cat si cel cu tablete dureaza trei luni.

Alte solutii pentru a renunta la dependenta de tigari sunt acupunctura, homeopatia, reflexoterapia (medicii spun ca nu ar avea suport stiintific), hipnoza, psihoterapia.

Spre exemplu, mici trucuri precum jocul cu cheile, cu mingiutele speciale sau mataniile sunt alte solutii pentru a nu mai simti nevoia de a tine tigara in mana, recomanda expertii.


REUSITA

"Plasturii si guma m-au ajutat sa renunt la tigari"

Robert C. a fumat timp de 11 ani. A reusit sa se lase de tutun la a treia incercare.

A vrut odata sa renunte la tigari cu ajutorul medicamentelor, dar starea de agitatie si insomniile l-au facut sa fumeze din nou.

S-a lasat iar de tigari in urma cu doua luni, de data aceasta definitiv, utilizand plasturi, timp de doua-trei saptamani, si guma de mestecat cu nicotina, in jur de patru pe zi.

"M-a ajutat si consilierea medicului. Cateodata mai simt dorinta de a fuma, dar stiu ca daca as trage un fum, m-as apuca din nou. Ca sa-mi fie mai usor, am incercat sa limitez iesirile cu prietenii fumatori", povesteste barbatul.

VARIANTA OCCIDENTALA

Cum se lasa de fumat britanicii

Medicul Paul Hooper este directorul Programului pentru Controlul Tutunului din Birmingham, Marea Britanie, si spune, pentru "Evenimentul Zilei", ca cea mai buna metoda pentru a renunta la fumat este sa ceri sfatul unui specialist.

"Doar 3% dintre cei care incearca sa se lase de fumat fara niciun sprijin medical reusesc sa renunte la tutun. Produsele antifumat din farmacii cresc sansele de succes cu 8%. Totusi, cele mai bune metode sunt consilierea unui specialist si produsele farmaceutice, care, impreuna, dau rezultate bune intr-o proportie de 15%-20%", afirma Hooper.

Aproximativ 80a dintre fumatori regreta ca au acest obicei, iar 30% incearca sa renunte la tigari o data pe an, mai spune specialistul despre fumatorii britanici.

CENTRELE ANITI FUMAT

Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat de la Institutul "Marius Nasta", Bucuresti. Tel: 021/3356910/ 464; Spitalul Clinic Fundeni, Bucuresti. Tel: 021/2407070/1110; Spitalul Clinic Municipal Arad. Tel: 0257280145; Dispensarul de Pneumologie, Bals. Tel: 0249452650; Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", Cluj Napoca. Tel: 0264597453/140; Spitalul de Pneumoftiziologie, Constanta.

Tel: 0241 696882; Centrul de consiliere DSP Iasi. Tel: 232224889; Spitalul Municipal Lugoj - Pneumologie. Tel: 0256355340/210; Spitalul Clinic de Pneumologie, Oradea. Tel: 0259416141
O lista completa a centrelor antifumat gasiti pe site-ul www.srp.ro

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ungureanu raluca pe 25 Oct 2006, 08:33

    interesant k sa te lasi de fumat iti trebuie multa vointa ceea ce imi lipseste

    0
    0

  • virgil daniel pe 24 Oct 2006, 23:33
    adio fumatului?

    ...usor de zis greu de realizat.Eu am fost un fumator pasionat,aveam adevarate ritualuri legate de fumat,astea au durat 15 ani, zilnic fumam cel putin 30 de tigari si apoi o raceala,tuse puternica noaptea,un film la plamani, o pneumonie, o hotarare,"de azi nu mai fumez", si gata, nu mai fumez de 1 an si 6 luni,fara nici un ajutor mecamentos.Ce e rau, e ca m-am ingrasat si am ramas cu dorinta de a fuma, dar nu o sa mai fumez, cred.Asa ca daca vreti sa va lasati de fumat trebuie sa o faceti pur si simplu si dintr-odata. Succes.

    0
    0

  • Constantinescu Lucia pe 24 Oct 2006, 21:20
    antifumat

    Articolul este f. bun,as vrea sa stiu ce formalitati imi trebuie ca sa ajung la Centru de consiliere, este de ajuns trimiterea de la medicul de familie?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod