Tiroidita - dupa nastere

Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natura autoimuna caracterizatã prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide.

Se manifesta prin doua faze, in cea dintii producindu-se o deversare in exces a hormonilor tiroidieni care reprezinta faza hipertiroidiana, urmata ulterior de faza hipotiroidiana. Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt frecvent confundate sau ignorate si atribuite starii fiziologice de postpartum cind in realitate reprezinta o afectiune independenta, bine delimitata si perfect tratabila si controlabila sub supravegherea endocrinologului.

Tiroidita postpartum este intalnita cu o frecventa alarmat de crescuta, 2 pina la 7 femei din 100 suferind de aceasta afectiune in primul an dupa nastere, fiind insa ignorata sau nediagnosticata in majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, dupa ani de zile, in momentul in care simptomatologia fiind persistenta si evidenta obliga medicul internist sau cardiolog sa solicite consultul endocrinologic.

 

Factori predispozanti ai tiroiditei postpartum sunt:


-Factori de mediu profesionali (mediu toxic) si ambientali – zona geografica
-Diabetul zaharat de tip I
-Istoric familial de afectiuni tiroidiene
-Tiroidita Hashimoto (autoimuna, asociata cu: vitiligo, anemie pernicioasa, poliartrita reumatoida, lupus, sclerodermie, etc)
- Prezenta anticorpilor antitiroidieni în primul trimestru de sarcina determina o crestere cu 35% a incidentei tiroiditei postpartum.

Tiroidita postpartum netratata se asociaza ulterior cu un risc crescut de avort. 


Diagnostic


Simptomatologia în etapa tireotoxica este reprezentata de:
- scaderea in greutate

Nota: Greutatea corporala reprezinta o preocupare deosebita a oricarei femei care a nascut. Astfel, dupa o crestere normala in greutate de aproximativ 10 kg, adesea chiar mai mult, una din principalele preocupari ale mamei este de a slabi cit mai repede pentru a arata cit mai bine in fata sotului si a anturajului. De aceea, scaderea in greutate accentuata si rapida, datorata tiroiditei este ignorata de la sine sau chiar apreciata pozitiv. Starea de confuzie asupra tiroiditei este mult accentuata de obiceiul aproape generalizat, devenit traditional si cultivat de revistele pentru femei de a urma diete “celebre”. Culmea este ca succesul multora dintre aceste diete se datoreaza starii patologice concomitente si nici de cum vointei lauzei. Trebuie sa accentuez ca in perioada de lauzie tratamentul de scadere in greutate – de orice fel – este contraindicat! Mai mult, atentionarile venite din partea medicului neonatolog, care este obligat sa ii recomande o dieta adecvata pentru a asigura cantitatea si calitatea laptelui matern sunt in mod constant ignorate!
Subiectul merita o accentuare deosebita, multe din necazurile perioadei de postpartum avindu-si originea in aceasta afectiune. Astfel, noul nascut sufera de la inceput datorita alimentatiei defectuoase, supus indirect si el “dietelor celebre” si protestind prin mijloacele reduse pe care le are la dispozitie – plinsul si vulnerabilitatea la boli. Pe de alta parte celelalte simptome de hipertiroidie conduc la o crestere a tensiunii si ingrijorarii din familie:

- cresterea friabilitatii firelor de par pina la caderea brusca a parului,
- nervozitate si iritabilitate excesive
- labilitate emotionala
- transpiratii excesive
- palpitatii
- cresterea pulsului
- cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)
- scaune frecvente
- tremor al extremitatilor
- intoleranta la caldura si la expunerea directa la soare
- etc


In etapa hipotiroidiana pacienta resimte:


- lentoare, senzatia de oboseala
- crestere in greutate
- prezinta gusa
- constipatie
- intoleranta la frig
- senzatie de tegumente infiltrate
- acuze stari depresive


Diagnosticul este confirmat de investigatiile paraclinice.
- Nivelurile hormonale indica statusul tiroidian al pacientei. Profilul hormonal in tiroidita postpartum în etapa eutiroidiana se caracterizeaza prin nivele serice în limite normale de T3, T4, TSH. In hipotirioidism TSH este crescut, iar T3, T4 sunt scazute. In hipertiroidism TSH este scazut si T3, T4 crescute.
- Diagnosticul este confirmat de Anticorpii antitireoglobulinici si antitireoperoxidazici care sunt prezenti la titruri mari în tiroidita postpartum. În 10% din cazuri sunt prezenti în concentratii crescute anticorpii antireceptori TSH. 


Tratamentul se desfasoara exclusiv sub recomandarea si supravegherea periodica a medicului endocrinolog caruia ii revine responsabilitatea sigurantei atit fata de mama cit si fata de copil.
Consultul endocrinologic in postpartum reprezinta un exemplu aproape tipic de ignorare a calculelor minimale de cost eficienta, dictate de catre stat. In Romania a fost promovate programe de sanatate pentru lauze achizitionindu-se lapte praf de miliarde de lei insa se omite trimiterea OBLIGATORIE la medicul endocrinolog, cheltuiala acoperita de sistemul social de asigurari de sanatate si care presupune un cost de numai 5 RON/pacienta.


Dr. Fraga Paveliu, coordonator Centrul Medical Dr. Paveliu

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • floriana pe 9 Nov 2008, 19:38

    De curand am fost diagnosticata cu tiroida postpartum. Aveam dureri ingrozitoare de cap, stari de nervozitate, oboseam imediat. Am amanat sa merg la medic si starea s-a agravat. Acum sunt sub tratament si ma simt mai bine. Medicul care m-a tratat este doctorul Bistriceanu din Craiova.

    0
    0

  • ciobanu mihaela pe 15 Ian 2008, 20:24
    Tiroidita hashimoto

    Sufar de aceasta boala de aproximativ 1 an jumatate si as dori sa stiu daca pot avea copii. Am 36 de ani. Mentionez ca am mai avut 2 sarcini oprite in evolutie una la 32 si sarcina era de 34 de saptamani si o sarcina la 33 de ani la 14 saptamani. Sunt cu trament de eutirox 100 mg pe zi. Multumesc si astept raspuns.

    0
    0

  • Adriana40 pe 31 Mai 2007, 20:53
    daca

    Articolul este nemaipomenit. Pentru mine insa apare prea tarziu sau doar tarziu. Daca as fi avut posibilitatea sa citesc acest articol in urma cu 7 ani, coroborat cu faptul ca medicul de familie nu m-a ajutat in nici un fel sa-mi lamuresc "starea de rau" pe care o aveam, poate ca as fi evitat foarte multe complicatii si greutati. Noroc cu o doamna doctor (culmea, de specialitate cardiolog), care "m-a citit" dintr-o privire si m-a trimis direct la Bucuresti, ca cele doua doctorite endocrinolog din oras .... fie la ele.

    0
    0

  • alexy51990 pe 9 Mar 2007, 15:35
    cerere

    eu dupa ce am nascut acum un an nu pot slabi si ma simt uflata si tot timpu obosita ce ma sfatuiti

    0
    0

  • CHIRITA BEATRICE pe 1 Mar 2007, 19:50
    HIRUSUTISM

    CRED CA AM SI EU TIROIDA PENTRU CA DE O PERIOADA DE 5ANI AM ANCEPUT SA AM-I CREASCA MAI MULT PAR PE FATA.CE SA FAC ? SE POATE TRATA????

    0
    0

  • arina pe 17 Ian 2007, 11:46
    Tiroidita - dupa nastere

    foar util articolul, daca il citeam la timp era mai bine. multumesc

    0
    0

  • maschek adelhaid pe 26 Nov 2006, 10:32
    haos

    Cine sa diagnosticheze o tiroidita daca in toata Valea Jiului nu este nici un medic endocrinolog

    0
    0

  • nicoleta pe 10 Nov 2006, 05:05
    medici habarnisti

    Simptomele descrise in articol le/am sesizat si eu imediat dupa ce am nascut, in urma cu 2 ani. Cu diferenta ca nu am pierdut din kilogramele acumulate, ba din contra. Am facute vizite la medici de toate specialitatile si nimeni nu a fost in stare sa imi puna un diagnostic, si mai mult, sa imi spuna de ce ma simteam din ce in ce mai rau. Intr-un final , absolut intimplator, un medic radiolog la care am ajuns fiindu/mi recomandat ca un bun diagnostician, a tinut sa imi vada la ecograf si tiroida. Asa a descoperit ca tiroida mea este destul de mare si acoperita de chisturi. Oare ce se intimpla cu medicii astia??? De ce se limiteaza la a/ti lua bani la cabinetul particular fara sa a/si face treaba cu responsabilitate???

    0
    0

  • daniela gerner pe 30 Oct 2006, 17:49
    tiroidita

    Buna. dupa prima nastere si eu am dezvoltat o tiroidita.mia fost giagnosticata dupa 4 ani abea si asta absolut intimplator. desi locuiesc de 7 ani in Germania, si am dnascut aici, pe baza simptomelor am fost trimisa tot mereu la psiholog , pe motiv ca sufar de depresie. simteam ca ceva nu e in ordine cu mine, dar m am dus , asculatatoare si la psiholog care ma intreba ce caut la el.asa, ca si aici,in Germania nu sint tioate roze. Doctorita endocrinologa m a facut inconstienta ca m am dus asa tirziu la ea.deci, tot eu am fost de vina, si numai eu stiu c

    0
    0

  • marynella pe 30 Oct 2006, 13:08

    am o problema ma simpt mereu obosita si cu tensiunea mica de ce_

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod